Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Niš

Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Noć biologije

Kroz manifestaciju Noć biologije želimo da nauku, kulturu i ono što radimo i učimo u okviru Gimnazije "Svetozar Marković", na jednostavan, pristupačan i maštovit način, približimo svima i prikažemo kroz jednostavne eksperimente, prezentacije, igraonice, kvizove, kratke filmove, interaktivne radionice koje osmišljavaju naši učenici uz svesrdnu pomoć profesora, a koje podrazumevaju aktivno uključivanje posetilaca.

Noć biologije

U „Noći biologije" želimo da ugostimo i prijatelji biologije i ekologije, kao što su staraoci prirodnih dobara u Srbiji, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, udruženje za zaštitu, odgoj i proučavanje životinja "ZOO PLANET”, Pokret gorana grada Niša, Turističku organizaciju grada Niša, Gljivarsko društvo kao i različita prirodnjačka društva i nevladine organizacije koja se bave proučavanjem, zaštitom živog sveta i popularizacijom nauke i podizanja ekološke i kulturne svesti. Jedna od mnogobrojnih, zanimljivih postavki je i razvoj cirkulatornog sistema od beskičmenjaka do čoveka.

Posetioce očekuje interaktivni 3D model glave - visine 1.10m – koji predstavlja anatomsku i fiziološku povezanost uha, grla, nosa i sunznih kanala kao i građu i funkciju oka, uha i mozga.Povešćemo vas na istorijski i evolucijski put razvitka ovog kraja i njegovih stanovnikaali i od koga smo potekli i na koji način se razvili,predstaviće vam se učenici sa svojim aplikacijama za brzo, zanimljivo i efikasno učenje, imaćete prilike da sa nama zaronite u dubine mora i okeanaali i da se prošetate sa dinosaurusima ili našimpaprecima, videćete prave fosile, upoznati se sa načinom nasleđivanja nekih osobina, naučiti da pravite rodoslovno stablo i još mnogo, mnogo toga.

Zgrada Oficirskog doma Orlovića Pavla 28

Zgrada Oficirskog doma smeštena je na nišavskom keju u ulici Orlovića Pavla 28. Izgrađena je 1890. godine kao kafana „Bulevar“ i do 1903. godine kada je otkupila Komanda grada koristi se kao Oficirski dom, sve do 1941. godine.
Istorijski je značajna jer je tokom I svetskog rata postala središte političkog i skupštinskog života Srbije. Od 27. jula do 16. oktobra 1915. godine u njoj je održano ratno zasedanje Skupštine Srbije. Od mnogobrojnih odluka koje su donešene ovde, svakako je najznačajnija „Niška deklaracija“ kojom je prvi put zvanično istaknuto da je cilj Srbije ujedinjenje sa Hrvatima i Slovencima i stvaranje Jugoslavije.