Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Veliko Gradište

Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Nevidljivo pokazati vidljivim

Nevidljivo pokazati vidljivim

Dušan Bogić – (Veliko Gradište 1886. godine - Smederevo 1944. godine) i Pablo Pikaso (Malaga 1881. godine - Mužin 1973. godine). Pokazaćemo jednu originalnu ručno potpisanu litografiju Pabla Pikasa iz 1949. godine za koju znamo da postoje samo pet primeraka na planeti Zemlji, i koja nam je ekskluzivno ustupljena za Noć muzeja. Slike Dušana Bogića nisu poznate, njegov lik se pojavio pre nekoliko meseci na internetu prvi put, i ne postoji nijedna reprodukcija njegovih slika. Pablo Pikaso je najpoznatiji slikar na svetu. Dušan Bogić, gradištanac je najnepoznatiji slikar na svetu.

Trenutna stalna postavka jesu predmeti iz doba Rima, Vizantije i srpskog srednjeg veka. Iz mnogih izloženih predmeta možemo izdvojiti srpski srednjovekovni novac (Novac Đurađa Brankovića). U muzeju postoji 13 komada.

Premijerno otvaranje izložbe etnoloških predmeta iz zbirke Narodnog muzeja Veliko Gradište, stručno obrađenih od strane etnologa Maje Pajić sa pratećim katalogom.

Promocija strip albuma "Jedna romantična gradištanska priča", autor Živorad Mišić.

Otvaranje galerije Milana Besarabića.

Otvaranje galerije sa radovima nastalim na Međunarodnoj koloniji Artefakt koja se održala u Velikom Gradištu.

19:00 Otvaranje galerije gradištanskih umetnika će se obaviti u zgradi opštine Veliko Gradište, što predstavlja jedinstven primer u Srbiji da javni prostor koji nije ustanova kulture ima svoje galerije.

 

Narodni muzej Veliko Gradište Kneza Lazara 40

Eksponati od rimskog perioda pa do građanske srbije 20. veka, arheologija, numizmatika, slike, ikone,gravire, militarija, etno,predmeti sa podrućja velikog gradišta.

telefon: 062-807 4839 e-mail: sovgradiste@open.telekom.rs website: