Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Novi Sad

Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Miloš Šobajić / Bežanje i gušenje

Miloš  Šobajić / Bežanje i gušenje

Slikarstvo Miloša Šobajića kreće iz veoma zamršenog istorijskog čvorišta iz koga se granaju i razvijaju različite poetske diskurzivnosti koje paralelno traju i na domaćoj i na svetskoj sceni, naravno u različitim statusima, dajući svetu umetnosti bogatstvo izraza, stavova i pogleda na svet u ritmu koji je scenu značajno ubrzao i razigrao. 
Šobajić se već na početku svoje karijere jasno opredelio. Prvo, za sliku kao scenu na kojoj se odvija manje ili više dramatična društvena priča realizovana u komplikovanim kompozicionim rešenjima prepunih detalja, likova, značenja i poruka kako bi reprezentovale stav autora o globalnom stanju stvari. A zatim, drugo, za sliku koja razvija svoj unutražnji život, koja neguje i narativno i monumentalno kao novi vid slikarskog jezika.
U jednom metaforičkom smislu Šobajić izdvaja motive sukoba, nasilja, izgona i žrtve kao arhetip civilizacije koji se provlači kroz čitavu istoriju a ne jenjava ni u savremenosti bez obzira na tehničko-tehnološki napredak i blagostanje u pojedinim aspektima života ili specifičnim oblastima društva, generalno sveta.

Mediji su u vazduhu, pod zemljom, u vatri

Izložba je realizovana kao nastavak saradnje između dve partnerske institucije na Per Muse projektu koji je podržala Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa.

Grupna izložba pod naslovom Medijisuuvazduhu, pod zemljom, nad vodom, u vatri predstavlja kustosku selekciju umetničkih praksi i medijskih taktika umetnika iz Katalonije/Španije i Vojvodine/Srbije. Ova Izložba je realizovana kao nastavak saradnje između dve partnerske institucije Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Fondacije Antoni Tapijes (Fundació Antoni Tàpies) na Per Muse projektu koji je podržala Evropska komisija kroz program Kreativna Evropa. Izložba predstavlja aktuelne prakse iz dva geografska regiona koje promišljaju odnos između sveta prirode i sveta tehnologije i dotiču pitanja u okviru prisutnih diskusija o pojmu novih i starih medija, upotrebi tehnologije i angažovanih medijskih taktika u kontekstu savremene umetnosti.

Umetnici: Anna Dot (ESP), Regina De Miguel (ESP), Vahida Ramujkić(SER), Komšiluk iz Detelinare (SER), kuda.org (SER) & Mireia Sallares (ESP), Katarina Šević (SER/HU), Lea Vidaković (SER)

Kustosi: Núria Solé Bardalet, Oriol Fontdevila, Gordana Nikolić, Sanja Kojić Mladenov  

Produkcija: Muzej savremene umetnosti Vojvodine
U saradnji sa: Fundació Antoni Tàpies

Muzej savremene umetnosti Dunavska 37

Muzej savremene umetnosti Vojvodine ima primarno istorijsko – muzeološku ulogu, da se bavi sabiranjem, selekcijom, čuvanjem, zaštitom, istraživanjem, izlaganjem i prezentovanjem dela moderne, postmoderne i savremene umetnosti, pre svega Vojvodine, kao i permanentnom korespondencijom umetničko-istorijskih sadržaja prošlosti sa savremenim okruženjem i uspostavljanjem relacija između lokalne i regionalno-internacionalne umetničke scene.

Po svojoj funkciji i obimu delovanja MSUV predstavlja jedinu ustanovu ove vrste u Vojvodini. U muzejskom fondu nalaze se umetničke zbirke slika, skulptura, grafika i crteža, konceptualne umetnosti i dela novih/proširenih medija druge polovine XX veka u Vojvodini.

MSUV se bavi reinterprentacijom, revalorizacijom i novim čitanjima istorije umetnosti u Vojvodini 20. veka, naročito druge polovine 20. veka, kroz mnoge studijske, retrospektive i monografske projekte, kojima se kroz nove pristupe i metode rada afirmišu značajne istorijske umetničke pojave i ličnosti. Zadatak muzeja je da ukazuje na nedovoljno afirmisane pristupe, marginalne ili alternativne tokove iz umetničke prošlosti uz istovremeni podsticaj savremene produkcije i prakse angažovanjem njenih aktera kroz tematske i samostalne izložbe, akcije, govorne programe, radionice, filmske projekcije, muzičke programe i sl.

U muzejskom fondu je i nekoliko velikih donacija vojvođanskih umetnika: umetničkog para VERBUMPROGRAM (R. Kulić, V.Mattioni), Stojana Trumića, Dušana Milovanovića, Milete Vitorovića, Milana Kerca, Zorana Petrovića, Bogomila Karlavarisa, Ankice Oprešnik, Boška Petrovića. U fondu se, takođe, nalaze i dela inostranih umetnika, kao što su Viktor Vazareli, Dan Peržovski, Džim Kejv, Hundertwasser Friedensreich, Zlatko Kopljar, grupa ABS, itd.

telefon: 021526634, 0216611463 e-mail: office@msuv.org website: http://www.msuv.org