Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Krševite Lubardine priče

Krševite Lubardine priče

Stvaralaštvo Petra Lubarde iz korena je promenilo jugoslovensku slikarsku scenu sredinom XX veka, a njegova dela i danas podstiču na razmišljanje, uzbuđuju, izazivaju, inspirišu. Jedanaest radova ovog znamenitog umetnika, deo umetničke kolekcije Tarkett, nadovezuju se na stalnu postavku Legata Petra Lubarde. Uz slikarska remek-dela čekaju te i Lubardina pisma, prepiske, beleške u skicen-blokovima, brojne pozivnice i raznorazne fotografije koje pričaju priču koliko o Lubardi toliko i o umetničkom svetu druge polovine XX veka.

17.00 do 21.00 Dokumentarni filmovi o Petru Lubardi

19.00 Stručno vođenje kroz aktuelnu postavku u Legatu Petra Lubarde

Legat Petra Lubarde Iličićeva 1

Petar Lubarda jedan je od najznačajnijih umetnika ovih prostora koji je svojim stvaralaštvom obeležio i odredio tokove slikarstva druge polovine 20. veka. Modernist, odlučnost izraza i stvaralačka snaga odredili su mu istorijski pijedestal koji ga svrstava među najdarovitije i najuticajnije umetnike. 
Aktuelnost njegovog dela poklapa se sa evropskim i svetskim tokovima. "Otud se bez mnogo preterivanja može reći da je veliki Petar svojim delom promenio sudbinu jugoslovenskog slikarstva posle Drugog svetskog rata. 
Njegov podvig odrazio se svojim uticajem i u drugim oblastima našeg umetničkog stvaralaštva. Bio je to znak na putu našeg izlaska iz "kulture u zatvorenom društvu". 
Legat Petra Lubarde trenutno čini 24 slika, 292 crteža i grafika, nameštaj, arhivska i rukopisna građa, deo biblioteke i lični predmeti umetnika zatečeni u Iličićevoj br. 1. Legat je primjen u izuzetno lošem stanju. Zatečeni predmeti su devastirani i ugroženi usled godina nemara i nebrige, dok deo umetničkih dela nedostaje. Intervencijom Kuće legata i gradskih službi u periodu od 2008. do 2011. godine sačuvan je i konzerviran ukupan likovni materijal, nameštaj i deo arhivske građe (pisma, beleške, skice, lična dokumenta, fotografije, kalkovi i dr).