Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Užice

Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Knjige sa po(t)pisom

Knjige sa po(t)pisom

U svečanoj sali Užičke gimnazije biće postavljena izložba koja se sastoji iz dve celine. U jednom delu biće pokazane knjige sa posvetama autora koji su bili priijatelji Radeta Kuzmanovića, pre svega Oskar Davičo, ali i Marko Ristić, Radomir Konstantinović, Svetlana Velmar-Janković. Posetioci će na pratećim panoima moći da se informišu o knjževnom radu ovih autora, kao i da saznaju ko je bio i šta je pisao Rade Kuzmnanović, čija je vredna biblioteka kao poklon stigla do organizatorki festivala Na pola puta.

Drugi deo izložbe čini devet panoa na kojima su vizuelno zanimljvo pokazane pesme Aide Šečić i deo građe i fakata neophodnih za stvaranje i razumevanje ove poezije. Sadržaj zbirke pesama Lutke Aide Šečić zapravo je popis žena, fiktivnih ili stvarnih, čiji su životi inspirativni i mogu/moraju pokrenuti različite razgovore i preispitivanja. Zanimljvo je kako  na tom spisku književnih likova i istorijskih ličnosti, u poeziji Aide Šečić lako, jedna pored druge stoje Anika i Roza Parks, Saruča i Ana Frank.

Svaki posetilac dobiće vizuelno zanimljivo oblikovanu bar jednu pesmu ili kraći prozni tekst nekog od autora koji budu predstavljeni ovom izložbom.

Užička gimnazija Trg Svetog Save 6

Užička gimnazija je obrazovna institucija stara 180 godiina, smeštena u zgradi podignutoj 1892. godne po porojektu arhitetke Venceslava Čihaka. Od 2006. godine u školi se organizuje književni festival Na pola puta, koji okuplja savremene autore čije književno delo preispituje nedavnu prošlost i ne baš blistavu sadašnjost. Festival Na pola puta je prvi knjževn događaj koji je posle devedesetih u Srbiji okupio pisce iz država nastalih raspadom Jugoslavije.

telefon: 031-513 453 e-mail: uzickagimnaziija@ptt.rs website: