Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Valjevo

Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Jermeni u Valjevu - zaostavština za budućnost

Valjevski muzej je za Noć muzeja 2018. godine upriličio izložbu o Jermenima da bi ukazao čast našim sugrađanima, njihovim porodicama, precima i jermenskom narodu.

Jermeni u Valjevu - zaostavština za budućnost

Biće prezentovan deo zbirke arhivalija, a istraživanje će biti prošireno na one jermenske porodice koje su imale veliki uticaj na privredni uspeh grada krajem XIX i početkom XX veka.
Osnova koncepcije koja je hronološko-tematska kreće se od porekla tj. same Jermenije kao države, dolaska Jermena u Srbiju, tj.Valjevo, boravak i rad, jednom rečju život ovde u prošlosti i danas!
Posebno su naglašeni oni predmeti koji su pripadali porodicama TEHLIRIJAN-MARKOVIĆ, BARONIJAN I DER HAZARJAN bilo da je reč o karakteristikama pisma, knjigama bliske pravoslavne veroispovesti ili predmetima sasvim lične prirode koji prezentuju status ili porodične odnose zadirući u etnografske karakteristike i specifičnosti.
Izložbu prati publikacija (tekstualni deo i prilozi).  
Otvaranje će biti praćeno jermenskom muzikom-mali instrumentalni koncert u izvođenju pijanistkinje Olivere Pantelić, a tokom trajanja izložbe biće promovisana i srodna knjiga: Jermeni u Čačku 1885-1950., autora Marijane Matović.
Autor teksta i koncepcija izložbe: MARINA ĆIROVIĆ, kustos istoričar

20-21h: Prezentacija starih zanata u Centralnoj postavci Narodnog muzeja Valjevo. 

21-22h: Živojin Mišić, monodrama u izvođenju glumca Mladena Milosavljevića u Centralnoj postavci Narodnog muzeja Valjevo.  

22-23h: Ples uz džez, Kulturno umetničko društvo Izvor iz Valjeva.

Narodni muzej Trg vojvode Mišića 3

Narodni muzej Valjevo je osnovan 1951. godine od strane Opštine Valjevo. Prva postavka novoosnovanog Muzeja je bila smeštena u Muselimovom konaku, najstarijoj zradi u Valjevu, u čijem podrumu su 1804. godine bili zatvoreni valjevski knezovi Aleksa Nenadović i Ilija Birčanin, pre nego što su bili posečeni na obali Kolubare. Od samih početaka Muzeja velika pažnja se poklanjala obrazovno-vaspitnoj i kulturološkoj funkciji, a u okviru muzeološke delatnosti postavljen je temelj svim današnjim zbirkama, kroz terensko-istraživački rad, kupovinu, razmenu ili poklone, zaštitu, trezoriranje i dokumentarističku obradu zbirki, kao i različite vidove ekspozicije.
Narodni muzej Valjevo je u dva navrata (2005. i 2008.) dobio plaketu Mihailo Valtrović, koju Muzejsko društvo Srbije dodeljuje najboljoj muzejskoj ustanovi u Srbiji u prethodnoj godini, a nova postavka je od čitalaca i žirija lista napred ocenjena kao kulturni događaj godine. Posebno priznanje je ono koje spontano daju posetioci. Stalne postavke Narodnog muzeja Valjevo su trenutno najposećeniji muzejski prostori na zatvorenom u Srbiji.

telefon: 014 221 041 e-mail: nmva@ptt.rs website: http://www.museum.org.rs

U okolini