Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Bela Crkva

Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Izložbena postavka „Banatska soba“

Izložbena postavka „Banatska soba“

Interaktivna radionica sa posetiocima pod nazivom „Čarobni glas Melanije Bugarinović“

U  prostoru  izložbene postavke „Banatska soba“  deca i mladi, članovi Škole plus, izvešće performans u interakciji sa posetiocima. Naziv ovog performansa je „Čarobni glas Melanije Bugarinović“. Naime operska pevačica, čarobnog glasa, Melanija Bugarinović rodjena je u Beloj Crkvi 29. juna 1903. godine i već sa šest godina pevala je u ovdašnjoj crkvi i školskom  horu. Tokom izuzetno  uspešne operske karijere, pevala je sa najvećim svetskim zvezdama i pod  vodstvom najznačajnijih dirigenata. Naš performans ima za cilj da valorizuje operske  vrednosti kroz program upoznavanja i promovisanja dela umetnika sa ovih prostora, naše Melanije Bugarinović. Posetioci  „Banatske  sobe“ imaće  prilike da čuju izvedbe ove primadone koja je suvereno vladala operskim scenama širom Evrope. Na taj način Škola plus želi da prikaže da posedujemo umetnike neprocenjivog dara te da treba pomeriti i porušiti granice, angažovati okruženje i inspirisati mlade generacije u duhu umetničkog stvaranja.

Škola plus ,,Dositej Obradović" Trg Ruskih Kadeta br. 1

Škola plus nastala je  pre  šesnaest  godina  kao deo projekta Mreže Škola plus u jugoistočnoj Evropi. Tvorac ideje je nevladina organizacija MTO iz Poljske a projekat je nastavak  „Zelenih korena demokratije“. Škola plus je predstavljala Srbiju na 47. Konferenciji o obrazovanju UNESCO održanoj u Ženevi septembra 2004. godine.

Misija i ciljevi udruženja usmereni su na: unapredjenje obrazovanja mladih i odraslih, unapredjenje kulturne, nacionalne i medjuetničke tolerancije, očuvanje kulturnog nasledja,  decentralizaciju kulturnih sadržaja, dostupnost kulturnih sadržaja deci i mladima iz ruralnih sredina, očuvanje nematerijalnog kulturnog nasledja, podsticanje volonterizma...

,,Banatska soba“ predstavlja doprinos Škole plus kulturnim sadržajima grada. Poseban akcenat stavljen je na obeležavanje 300 godina od osnivanja Bele Crkve, 190 godina od organizovanog naseljavanja Čeha na prostor Banata i 95 godina od rodjenja  pesnika i akademika Vaska Pope rodjenog u Grebencu, selu u belocrkvanskoj opštini.

U prostoru Izložbene postavke „Banatska soba“  deca i mladi, članovi Škole plus, izvešće performans pod nazivom: „Bela Crkva gradić sa četiri imena“  na 4 jezika i to na nemačkom, češkom, srpskom i rumunskom. Performans je inovativan jer će se obezbediti  interakcija sa posetiocima. Naime na ova 4 jezika biće ispisivane reči koje označavaju svakodnevne upotrebne predmete u banatskoj sobi...