Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Novi Sad

Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Istorija vazduhoplovstva u Vojvodini

Istorijat razvitka vazduhoplovstva u Vojvodini 

Istorija vazduhoplovstva u Vojvodini

Istorijat razvitka vazduhoplovstva u Vojvodini  započeo je u burnim godinama uoči izbijanja Prvog svetskog rata, 1913. godine (pre 105.god.) kada je austrougarska vojska na pustari Isailovo, severozapadno od grada Novog Sada izgradila aerodrom. Novi Sad je već 1913. godine bio jedan od retkih evropskih gradova koji su imali aerodrom, a taj aerodrom je izgrađen samo deset godina posle prvog pionirskog leta braće Rajt.

Prvi aeromiting na novosadskom aerodromu održan je iste godine, 11. i 12. maja 1913. godine. Veliki rat, koji je izbio 1914. godine, posle napada vojske Habzburške monarhije i Nemačke na malenu Srbiju, pokazuje pravu svrhu izgradnje aerodroma. U Novom Sadu je početkom 1919. godine formirana Vazduhoplovna komanda vojske Kraljevine SHS, utemeljen je Vazduhoplovni arsenal i prva Škola za obuku vazduhoplovnih mehaničara, radio mehaničara i radio montera. 1920. godine vazduhoplovstvo je postalo rod vojske. Prva pilotska škola Vazduhoplovstva Kraljevine SHS osnovana je 1. marta 1919. godine u Novom Sadu pri Prvom vazduhoplovnom puku.

Početkom pedesetih kada jugoslovenska avijacija prelazi na korišćenje mlaznih aviona, aerodrom Jugovićevo je zastareo i postao je nepotreban. Prestaje njegovo koriošćenje, a u blizini Novog Sada 14. juna 1953. godine pušten je u rad novi Aerodrom Čenej, namenjen letačkim i sportskim aktivnostima novoformiranog Vazduhoplovnog centra Vojvodine.

Galerija La Vista Mite Ružića 2

Galerija La Vista je osnovana 2006.godine.Locirana je u pešačkoj zoni starog dela centra grada.Ubrzo je postala stecište talentovanih mladih i afirmisanih  umetnika, kao i kolekcionara,kritičara,profesora i ljubitelja likovne umetnosti. Galerija povremeno organizuje samostalne i grupne izložbe umetnika iz cele Srbije, a i šire.Predstavljeni su profesori Akademije klasičnog slikarstva Univerziteta Educons,Maja Erdeljanin,Dragan Jankov,prof. Snežana Petrović,Miroslav Jovanović i drugi.Galerija poseduje reprezentativnu kolekciju renomiranih umetnika svih generacija i bavi se plasmanom ostvarenja likovne i primenjene umetnosti. U galeriji su stalno izloženi i radovi od keramike, vlasnice Vesne Maroš.

telefon: 063 517 757 e-mail: maros@neobee.net website: