Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Dvoboj, veština i vrlina

Dvoboj, veština i vrlina

Bilo da je reč o hrabrim istorijskim dvobojima ili o savremenoj borilačkoj veštini, mačevanje izaziva uzdahe kako zbog vrlina tako i zbog veština koje treba da krase mačevaoce. U Noći muzeja otkrićemo ti kako se mačevanje menjalo kroz vekove, kakva su pravila krasila nekadašnje dvoboje, kao i kako protiče suđenje u jednom dvoboju danas. I kakav bi to bio dvoboj kada ne bismo pozvali i tebe da se oprobaš u mačevanju, ali uz pomoć savremenih i sasvim bezbednih tehnologija!

Od 17.00 do 21.00 Dečja radionica mačevanja

Od 21.00 do 01.00 Radionica mačevanja za odrasle

Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić" Mali Kalemegdan 1

Udruženje prijatelja umetnosti „Cvijeta Zuzorić" osnovano je 1922. godine na inicijativu Branislava Nušića. Osnovni cilj Udruženja je bio, kako je stajalo u Pravilima da „Širi interes za umetnost i stvara uslove za njen napredak i razvitak u našem narodu".

„Cvijeta Zuzorić" je imala tri sekcije: za književnost, muziku i likovnu umetnost; za svaku je postojao odbor i žiri. Na planu likovnih umetnosti Udruženje je razvilo široku aktivnost, tako da je umetnički život izmedju dva rata na različite načine bio vezan za ovo Udruženje. Godine 1928. Udruženje je ispunilo jedan od svojih osnovnih zadataka kada je od dobrotvornih priloga izgradilo Umetnički paviljon na Kalemegdanu po projektima arh. Branislava Kojića.

Prva izlagačka sezona bila je 1928/9. Drugi svetski rat prekinuo je aktivnost „Cvijete Zuzorić" a rad Paviljona obnovljen je 1945.godine i dat na upravu ULUS-u. Od tada u Paviljonu se svake godine organizuju izložbe i druge manifestacije koje svojim sadržajem, karakterom i načinom predstavljanja doprinose razvoju likovne i primenjene umetnosti i širenju likovne kulture.

telefon: 011 2621585 e-mail: ulus@verat.net website: http://www.ulus.org.rs