Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Kruševac

Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Carski darovi

Carski darovi

Lokacija: Narodni muzej Kruševac

Narodni muzej Kruševac, u saradnji sa Muzejom Jugoslavije, otvara izuzetno atraktivnu izložbu poklona koje je Josip Broz Tito dobijao od vladara prilikom zvaničnih državnih poseta.

Izložba CARSKI DAROVI, autora Moma Cvijovića i Veselinke Kastratović, predstavlja ekskluzivan izbor od nekoliko desetina eksponata izuzetne umetničke i istorijske vrednosti, dobijenih tokom susreta sa članovima vladarskih porodica. Izabrani predmeti, nastali u najpoznatijim radionicama širom sveta, datiraju od VII veka pre nove ere sve do polovine XX veka, a u njihovoj izradi korišćeni su plemeniti metali, drago kamenje i najfiniji porcelan. Prvi poklon od jednog vladara Tito je dobio 1954. — kacigu koju mu je darivao grčki kralj Pavle Prvi, a poslednji 1979. od šeika Kuvajta — srebrnu maketu jedrenjaka, simbol te zemlje. Na izložbi će se naći i glava Bude — dar avganistanskog kralja Muhameda Zahira, figura kamile od srebra — poklon jordanskog kralja Huseina, maketa dvokolica koju je poklonio Norodom Sihanuk, zatim maketa etiopskog carskog prestola Hajla Selasija, zlatna kutija sa brilijantima od marokanskog vladara Hasana Drugog, ris od porcelana —dar danske kraljice Margarete Druge i princa Henriha, japanska kutija za nakit koja datira sa kraja 19. i početka 20. veka i još mnogo drugih vladarskih darova koje Josip Broz primio tokom svoje vladavine.

Lokacija: Umetnička galerija Narodnog muzeja Kruševac

Program: Poklon zbirka Olge Vujadinović Blažek

Izložba dela Olge Vujadinović Blažek iz fundusa Umetničke galerije kruševačkog muzeja za posetioce do 30. juna 2018. godine.

Lokacija: Kuća Simića, Majke Jugovića 2

Program: Jelisaveta Karađorđević: Duh malih stvari

Izložba je nastala na temelju originalnog autorskog koncepta istoričarke umetnosti i pisca Tamare Ognjević. Spajajući s jedne strane priču o kneginji Jelisaveti, kćeri kneza regenta Pavla i kneginje Olge, jedinoj devojčici rođenoj u beogradskom Belom dvoru u sumrak Kraljevine Jugoslavije, i umetnici i piscu Jelisaveti Karađorđević, Tamara Ognjević nam otvara nesvakidašnji univerzum u kojem koegzistiraju hrabra plemkinja, neumorni borac za rehabilitaciju svog oca i duhovita, darovita umetnica neobične moći zapažanja. Otuda i izložbu čine dve celine — mali salon, budoar kneginje uzbudljivog životopisa, i postavka od nekoliko desetina radova putnice, umetnice i maštarke osobenog senzibiliteta.

Izložba je nastala kao plod saradnje Narodnog muzeja Kruševac i Artis centra iz Beograda, a publika će moći da je poseti do sredine juna tekuće godine.

Narodni muzej Kruševac Stevana Visokog 15

Narodni muzej Kruševac osnovan je 19. decembra 1951. godine. Po svojoj osnovnoj koncepciji predstavlja zavičajnu muzejsku ustanovu kompleksnog karaktera sa primarnom delatnošću zasnovanom na prikupljanju, istraživanju, zaštiti i prezentaciji pokretnih kulturnih dobara i teritorijalnom nadležnošću za oblast Rasinskog okruga. Postojeći muzejski fond obuhvata blizu 22000 predmeta razvrstanih u okviru četiri odeljenja na ukupno sedam zbirki (arheološku, istorijsku, etnografsku, numizmatičku, kulturno-istorijsku, prirodnjačku i zbirku likovne i primenjene umetnosti). U sastavu Narodnog muzeja Kruševac su: Umetnička galerija, Memorijalni kompleks "Slobodište", "Kuća Simića", "Menzulana" – stara poštanska stanica i, u smislu vođenja brige o objektu i postavci, "stara škola – crkvena kuća" u Komoranu.
Značajnu oblast stručnog angažmana predstavlja izdavačka delatnost Muzeja, sa "Kruševačkim zbornikom" – stručnim časopisom, kao najznačajnijom publikacijom.
Stalna postavka Muzeja smeštena na oko 800 m², izuzev arheološkog dela sa praistorijskim, antičkim i srednjovekovnim materijalom kao najzastupljenijim, obuhvata izbor iz arhivske građe i predmeta vezanih za istoriju grada i okoline od vremena oslobođenja Kruševca od Turaka do kraja ΧΙΧ veka, uključujući legat Stevana i Stanislava Biničkog u vidu izdvojene celine, kao i etnografski materijal koji ilustruje najznačajnije segmente razvoja urbane i seoske kulture na ovom području. Sastavni deo stalne postavke su i galerija likovnih dela inspirisanih kosovskom tematikom i izbor likovnih radova i dokumentacione građe iz legata sestara Mihailović.

telefon: 037-418-540 e-mail: nmuzejks@yahoo.com website: http://www.turizamkrusevac.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1235&Itemid=578