Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Biti drugi

Biti drugi

Kao jedini radijski program u celosti posvećen kulturi i umetnosti na širokom prostoru od Budimpešte do Atine i od Rima do Bukurešta, Radio Beograd 2 zauzima posebno mesto kako na medijskom nebu tako i u našim srcima! To je program koji je zahtevao samo posebne, izuzetne novinare, baš kao i posvećene, izuzetne slušaoce koji su kroz šest decenija postojanja uživali u brojnim sada već kultnim i u udžbenicima isticanim radijskim emisijama. Upravo na ovim radio talasima žurili smo da stignemo na „Sastanak u devet i pet“, jurili smo „Autobus u pola šest“, pitali se ko će biti „Gost Drugog programa“ i o čemu ćemo pričati „S pesnikom u podne“. Takav jedan program zaslužuje i sasvim posebnu zgradu u srcu grada, spomenik kulture koji ćeš uz stručno vođenje moći da obiđeš i istražiš ekskluzivno ove noći!

Zanimljivo: Zgrada u kojoj se danas nalazi Radio Beograd nekadašnji je Zanatski dom u kome je svojevremeno bio hotel kao i prvi bioskop u Beogradu!

18.00, 20.00 i 22.00 Stručno vođenje kroz zgradu i izložbu

Od 21.00 do 23.00 Beograd 202 priređuje Otvoreni studio

Tokom večeri podsetićemo posetioce Noći muzeja na nezaboravne muzičke numere i filmove, koje ćemo predstaviti kroz dvočasovni program iz Studija 6 Radio Beograda i tematsku izložbu tehničkih uređaja i opreme iz tog vremena. Muziku tih decenija prošlog veka izvodiće: Nada Pavlović i pijanista Dušan Jovanović, Srđan Marjanović, Ljuba Ninković, Frano Lasić i Dušan Svilar.

Na nezaboravne filmske hitove iz šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina podsetiće nas: glumac Nenad Nenadović, reditelj Darko Bajić, glumac Nebojša Milovanović, kroz razgovor sa Franom Lasićem setićemo se i filma " Okupacije u 26 slika ", kao i kultnog " Balkan ekspresa" i ostvarenja " Kaži zašto me ostavi", snimljenog pre 25 godina.

Prisutni posetioci će i ove godine u Noći muzeja moći da snime svoju glasovnu poruku u studiju Radio Beograda koju će zabeležiti Tehnika Radio Beograda i sačuvati u Fonoteci Radio Beograda. Istovremeno, svi koji budu došli moći će da se upoznaju i sa novom, digitalnom tehnikom za snimanje i isprobaju čari snimanja zvuka.

Autori programa: Snežana Grujić, Zorana Bojičić, Deniza Petrović i Jelena Knežević.