Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Avangardna. Moderna. Olga.

Avangardna. Moderna. Olga.

Njenim delom bio je zadivljen čak i slavni Henri Mur, a kritičar Herbert Rid uvrstio ju je u knjigu „Istorija moderne skulpture“. Jedna od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih vajarki, Olga Jančić ostavila je gradu Beogradu svoj legat od devedeset skulptura koje su nastajale tokom njene pet decenija duge karijere. Ove skulpture i reljefi izvedeni u gipsu, drvetu, kamenu, mermeru, bronzi i aluminijumu biće predstavljeni posetiocima Kuće legata, otkrivajući sve čari njenog avangardnog rukopisa koji je obeležio našu umetnost druge polovine XX veka.

 

Od 17.00 do 22.00 Dokumentarni filmovi o Olgi Jančić

Od 17.00 do 21.00 Dečja LEGArT radionica „Vajanje neobičnih oblika“

Legat Olge Jančić biće izvorište inspiracije najmlađim sugrađanima, koji će se oprobati u oblikovanju neobičnih, aptsraktnih, trodimenzionalnih oblika.

Kuća legata Knez Mihailova 46

Kuću legata, instituciju koja se bavi brigom o legatima i radom na njihovoj prezentaciji i popularizaciji, osnovala je 2004. godine Skupština grada Beograda. U njenom sastavu su i Legat Veljka i Mare Petrović kao i Legat Petra Lubarde. Nastala kao plod višedecenijske inicijative umetnika, intelektualca, stručnjaka i darodavaca, Kuća legata ima za cilj rešavanje složene problematike legata i poklona učinjenih Beogradu od 1955. godine do danas, kao i brigu o budućim poklonima našem gradu. Prevashodni interes je prezentacija umetničkih artefakata vezanih za XX i XXI vek, umetnika, kolekcionara ili ličnosti koje su svojim delovanjem ostavile znameniti trag u kulturnom, naučnom i javnom životu, kao i popularizacija ideje darodavstva.

telefon: 011 33 44 583 e-mail: kucalegata@sezampro.rs website: http://www.kucalegata.org