Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Niš

Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata

Multimedijalna izložba fotografija "Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata"

Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata

Izložba fotografija projekta „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata“ prikazuje fotografije, ratne dnevnike, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svetskog rata. To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srpskog vojnika u ratnim godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije.

Izložba „Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata” rezultat je želje da se danas, sto godine kasnije, oda dužna počast tom malom čoveku iz Velikog rata, i da se njegovo veliko žrtvovanje za pravdu, istinu, slobodu i čovečanstvo ne izbriše iz našeg, civilizacijskog pamćenja, već postane kulturna baština.

Izložba oživljava sećanje na srpskog vojnika, uplovljava u njegovu prepisku, zaviruje u vojnički dnevnik te u dom u kojem je porodica iščekivala vest sa fronta. Projekcija priziva sećanje na veliki broj pojedinaca učesnika Prvog svetskog rata, na samu osobu, njen život pre rata, njene želje, nadanja, očekivanja i napokon na samo njenu, ličnu tragediju.

Dodatni program

Promenadni koncert učenika Muzičke škole u Nišu

Prezentacija ekspedicije "Albanska golgota 100 godina kasnije"

Izložba je jedan od rezultata projekta "Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata" koji se temelji se na Javnom pozivu građanima Srbije i Srbima u regionu i dijaspori da na jedinstvenom veb portalu slavnimprecima.rs/славним-прецима.срб on-line dostavljaju skenirane fotografije svojih predaka – učesnika Prvog svetskog rata, njihove ratne dnevnike, pisma, dopisne karte, spomenice i ostali sačuvan porodični istoriografski materijal i da u periodu nakon sto godina od početka Prvog svetskog rata svojim učešćem daju lični pečat obeležavanju jubilarnih godina Prvog svetskog rata. Projekat se realizuje od 2014.godine.

 

Dom vojske Srbije - Savez potomaka ratnika Sinđelićev trg bb

Savez potomaka ratnika Srbije od 1912–1920. godine osnovan je 15. septembra 1919. godine pod nazivom „Narodna odbrana“. Kasnije menja naziv u „Savez“, i nastavlja tradicije ratnika oslobodilačkih ratova Srbije. Savez je dobrovoljna, patriotska, nestranačka društvena organizacija potomaka srpskih ratnika. Čine ga 24 okružna i 3 gradska udruženja potomaka ratnika na prostoru Srbije i „Udruženje potomaka ratnika Srbije  1912–1920.“ u Francuskoj, kao i sekcija „RoaK B Opjept", koju je Istočni memorijal Francuske osnovao u saradnji sa Savezom u Srbiji. Rad i aktivnost temelji na patriotizmu i rodoljublju. Savez nastavlja tradicije Narodne odbrane, osnovane 1918. godine posle aneksije Bosne i Hercegovine, reafirmisane 1919. godine na Kongresu učesnika Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, odnosno Udruženja nosilaca Albanske spomenice, nosilaca Karađorđeve zvezde, učesnika proboja Solunskog fronta, dobrovoljaca oslobodilačkih ratova i 1300 kaplara.

Dan Saveza je 3. januar, kada je doneta odluka o nastavljanju tradicija Narodne odbrane i kada je odlučeno o održavanju Kongresa učesnika Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata 15.9.1919. godine. Savez je registrovan kod nadležnog državnog organa, sa statusom pravnog lica.

telefon: 011 / 33 44 721 e-mail: albumsecanja@slavnimprecima.rs website: