Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Niš

Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

100 vizionara medicinske misli

Stalna postavka i izložba slika

Istorija medicine kroz portrete 100 najvažnijih ličnosti u oblasti medicine kroz vekove (ulje na platnu, kombinovana tehnika) autora Stanka Majranovića.

100 vizionara medicinske misli

Stalna postavka obuhvata dokumenta, fotografije, fotoalbume, osnivačke akte, medicinsku dokumentaciju vezane za razvoj medicine u svetu i u Srbiji.

Stalna postavka obuhvata i razvoj medicinske tehnologije prikazom raznih aparata korišćenih u medicinske svrhe koji su donacije različitih zdravstvenih institucija u Nišu.

.

Muzej zdravstvene kulture - Institut za javno zdravlje Niš Bulevar Dr Zorana Đinđića 50

Institut za javno zdravlje Niš je zdravstvena ustanova iz oblasti preventivne zdravstvene zaštite. Institut za javno zdravlje u Nišu je najstarija zdravstvena ustanova preventivne zdravstvene zaštite na Balkanu.

Od osnivanja ova zdravstvena ustanova menjala je nazive: zvala se Higijenski zavod, Zavod za zdravstvenu zaštitu, Institut za zaštitu zdravlja, a krajem 2006. godine prerasta u INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE NIŠ. Institut obavlja socijalno medicinsku, higijensko-epidemiološku i mikrobiološku zdravstvenu delatnost i istovremeno je nastavna baza Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu. Pri Institutu funkcioniše Muzej zdravstvene kulture osnovan 7. juna 1989. godina kao stalna postavka koja obuhvata više segmenata: dokumenta o osnivanju Pasterovog zavoda, prikaz razvoja medicine kroz vekove, kao i razvoj medicinske misli u svetu i kod nas, prikaz epidemioloških prilika u Srbiji u različitim istorijskim razdobljima, obuhvata i arhivu zdravstvene evidencije u proteklih 100 godina u Srbiji, kao i fotografije najznačajnih naučnika iz oblasti medicine.

Institu za javno zdravlje Niš je zdravstvena ustanova iz oblasti preventivne zdravstvene zaštite. Institut za javno zdravlje u Nišu je najstarija zdravstvena ustanova preventivne zdravstvene zaštite na Balkanu.Od osnivanja ova zdravstvena ustanova menjala je nazive: zvala se Higijenski zavod, Zavod za zdravstvenu zaštitu, Institut za zaštitu zdravlja, a krajem 2006. godine prerasta u INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE NIŠ. Institut obavlja socijalno medicinsku, higijensko-epidemiološku i mikrobiološku zdravstvenu delatnost i istovremeno je nastavna baza Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu. Pri Institutu funkcioniše Muzej zdravstvene kulture osnovan 7. juna 1989. godina kao stalna postavka koja obuhvata više segmenata: dokumenta o osnivanju Pasterovog zavoda, prikaz razvoja medicine kroz vekove, kao i razvoj medicinske misli u svetu i kod nas, prikaz epidemioloških prilika u Srbiji u različitim istorijskim razdobljima, obuhvata i arhivu zdravstvene evidencije u proteklih 100 godina u Srbiji, kao i fotografije najznačajnih naučnika iz oblasti medicine.

Stalna postavka obuhvata dokumenta, fotografije, fotoalbume, osnivačke akte i medicinsku dokumentaciju vezane za razvoj medicine u svetu i u Srbiji.