Noć muzeja

Bašta naučne mašte

Važne teme: GMO, hibridi i organska proizvodnja - pitanja i odgovori.

GMO sorte, hibridi i proizvodnja iz kulture tkiva. Proizvodnja uz intervenciju čoveka koja nije na nivou gena, i organska proizvodnja.

Svi imamo pitanja i nedoumice u vezi sa ovim temama, i upravo zbog toga pružamo vam priliku da razgovarate sa stručnjacima i razrešite sve dileme.

Otkrijte šta se krije iza vrata naučne laboratorije i saslušajte predavanja najkompetentnijih naučnika instituta.

Predavanja u okviru Bašte naučne mašte:

Suncokret kao rajska biljka, dr Jelena Ovuka, istraživač saradnik, Institut za ratarstvo i povrtarstvo u 18 časova.

Biološka sigurnost - šta je sve potrebno za adekvatnu procenu rizika u savremenoj biotehnologiji, dr Aleksej Tarasjev, naučni savetnik, Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković" u 19 časova.

Analiza prisustva genetičkih modifikacija u biljkama i proizvodima dobijenim od njih, dr Jelena Samardžić, naučni saradnik, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo u 20 časova.

Zajednica instituta Srbije Zmaj Jovina 12

Zajednica instituta Srbije osnovana je 1990. godine, kao sledbenik Stalne konferencije naučnoistraživačkih organizacija obrazovane 1977.godine. Zajednica danas, u skladu sa Zakonom o naučnoistraživačkoj delatnosti, ima veoma važnu ulogu u nauci, kao jedno od tela koja obezbeđuju kvalitet naučnoistraživačkog rada i razvoja naučnoistraživačke delatnosti. Zajednica u svom članstvu ima 65 akreditovana naučna i istraživačko – razvojna instituta udružena, uskladu sa Zakonom, radi ostvarivanja zajedničkih interesa i naučnoistraživačke saradnje, usklađivanja nabavke i korišćenja naučnoistraživačke opreme i laboratorijskog prostora, nabavke i korišćenja naučnih publikacija, međusobnog povezivanja i saradnje sa odgovarajućim oblicima udruživanja u oblasti visokog obrazovanja, razvijanja međunarodne saradnje, negovanja naučne kritike i vrednovanja sopstvenog naučnoistraživačkog rada, a koje cilјeve Zajednica ostvaruje različitim aktivnostima. Takođe, na predlog Zajednice, bira se deo članova drugih najbitnijih tela u nauci: Nacionalnog saveta za naučni i tehnološki razvoj, Odbora za akreditaciju naučnoistraživačkih organizacija, Komisije za sticanje naučnih zvanja i Odbora za etiku u nauci.Zajednica nema stalnu izložbenu postavku već će izložbu pripremiti na osnovu znanja i rezultata naučnoistraživačkog rada svojih instituta.

e-mail: zis@vinca.rs website: http://www.zis.ac.rs/|www.zis.ac.rs