Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Kragujevac

Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

General Jovan Belimarković u dokumentima Istorijskog arhiva Šumadije

-Stalna postavka muzeja Stara livnica.

Jovan Belimarković  je značajna vojna i politička ličnost za čitav XIX vek. Kao vojnik prešao je dug put od potporučnika 1850. do generala 1877. godine. U srpsko-turskom ratu 1877-1878. pokazao se kao hrabar i vešt vojskovođa, komandant Šumadijskog korpusa. Za svoje zasluge  u ratovima odlikovan je domaćim odlikovanjima, ali I stranim-ruskim i turskim.
 Obavljao je više dužnosti- profesor je tek osnovane Artiljerijske škole, Upravnik je Topolivnice u Kragujevcu, Upravnik varoši Beograda, načelnik Štaba komande Stajaće vojske, inspektor inžinjerije, ministar vojni i ministar građevina, član je Državnog saveta, namesnik maloletnom kralju Aleksandru Obrenoviću i predsednik Senata pred majski prevrat 1903. godine.
 Po svojim političkim ubeđenjim bio je nezavisni liberal, odan dinastiji Obrenović. Preminuo je u Vrnjačkoj Banji 1906. godine.Lični fond Jovana Belimarkovića otkupljen je od njegove ćerke, Cvete Drobnjak. Fond sadrži građu od 1851-1903. godine.

Sačuvani su ukazi kneza Aleksandra Karđorđevića, kneza Miloša Obrenovića, kralja Milana o dodeljivanju činova, diploma beogradskog pevačkog duštva, obligacije i procene nekretnina, naredbe ministra vojnog, privatna i porodična prepiska.

General Jovan Belimarković u dokumentima Istorijskog arhiva Šumadije
Muzej Stara livnica Trg topolivaca 4

Muzej Stara livnica pripada fabrici Zastava oružje i nalazi se u njenom najstarijem sačuvanom objektu-zgradi nekadašnje Livnice. Građevina je nastala krajem XIX veka i urađena po svim principima industrijske arhitekture tog doba u Zapadnoj Evropi. Muzej je osnovan 1953. godine povodom stogodišnjice fabrike, osnivač su Zavodi Crvena Zastava. Ovo je tipičan muzej jedne industrijske grane. Sama zgrada je istorijski spomenik i pod zaštitom je države. Muzej sakuplja i raspolaže predmetima koji se vezuju za istorijski, tehničko-tehnološki razvoj Vojne fabrike, ali i razvoj grada Kragujevca uopšte. Stalna postavka prati istoriju kragujevačke vojne fabrike, od njenog osnivanja 1853. god. do sedamdesetih godina XX veka, kojoj je priključena i izložba modernijeg naoružanja. Muzej poseduje značajne raritete kao što su puška kremenjača sis. Roga sa početka 19.-og veka, retki primerci ovde prepravljanih pušaka strane proizvodnje, čuvena puška Mauser-Milovanović M 1880 ( tzv. Kokinka), zatim njena poboljšana verzija iz 1907. godine i mnoge druge. Izloženo je i trofejno oruđe iz prvog i drugog svetskog rata, zatim foto i arhivski materijal koji hronološki prati istoriju direktno proizašlu iz fabrike. Prikazani su i civilni proizvodi fabrike ( poštanske kočije, zvona, kućni aparati...). proizvodi vojne opreme, programi Sedlarnice, Instrumentarnice...Prikazan je proizvodni program vojne fabrike između dva svetska rata, a posebno program posle drugog svetskog rata- artiljerijsko oruđe i oružje, program lovačkog i sportskog oružja ( lovački karabini i puške, poluautomatski i automatski pištolji i revolveri).

telefon: 034 337 786 e-mail: website: http://www.zastava-arms.rs/