Noć muzeja

Noć obnove i izgradnje

Drugovi posetioci, pridružite nam se u pravoj radnoj akciji na platou ispred Narodne biblioteke. Za mladost, za polet, za rad, za napredak! Za dobro danas i bolje sutra! Zlatna era radničke klase pred vašim očima! Otkrijte sve ono što ste hteli, a niste stigli da pitate – jer znanje je nadohvat ruke. Zaposleni u Narodnoj biblioteci su samo za vas udarnički spremali izložbu o obnovi i izgradnji i priredili vam neverovatne plakate, fotografije, originalne pesme, filmove i još mnogo toga. Nakon kulture zasucite rukave i dohvatite lopate, jer čeka vas i praktična radna akcija. Zapevajmo dok radimo i izaberimo radnika udarnika. Ako ste dosad imali priliku samo da slušate ili možda gledate šta znači raditi i graditi, sada to možete i lično da iskusite. Pokažite se u punoj snazi i veštini! Naoružajte se mišićima i entuzijazmom, i trk do platoa ispred Narodne biblioteke! I ne zaboravite – DA NAM ŽIVI, ŽIVI RAD!

U Amfiteatru Narodne biblioteke Srbije sa početkom u 18:30 i 23:00 projekcija kultnog filma Branka Bauera "Prekobrojna" iz 1962.

U 19:00 Hor "Ekvilibrijum" bodriće brigadirskom pesmom zajednički rad na trasi OraNBS 2013

U 20:00 u Amfiteatru, glumac Ivan Bekjarev će svojim umetničkim programom učinite akcijaško veče još zabavnijim.

U 22:00, očekuje vas muzički performans najveće pop-rok zvezde jugoslovenske muzike Slađane Milošević "Seks i predrasude - Komisija za ispitivanje ljubavnih slučajeva"

Narodna biblioteka Srbije Skerlićeva 1

Narodna Biblioteka Srbije, najstarija institucija kulture u Srbiji, ove godine obeležava važan jubilej – 180 godina od osnivanja. U svojoj dugoj istoriji, izgrađivana, premeštana, uništavana, uspevala je da prikupi, sačuva, zaštiti i prezentuje nacionalno nasleđe. Pored vrednih i starih srpskih rukopisnih i štampanih knjiga, Narodna biblioteka Srbije u svojim fondovima čuva i brojna strana izdanja monografskih i serijskih publikacija. Čuvajući obavezni primerak svake štampane publikacije, Biblioteka predstavlja svojevrstan muzej knjige, a muzejsku funkciju imaju i posebne zbirke u kojima se čuvaju stare fotografije, karte, gravire, muzikalije, gramofonske ploče, knjige, legati i rukopisi poznatih ličnosti, plakati i dokumentacioni materijal. Pored redovne konzervacije, Narodna biblioteka Srbije već duži niz godina digitalizuje svoje raznovrsne fondove sa ciljem zaštite i prezentovanja bogatog kulturnog nasleđa koje joj je povereno na čuvanje. U sklopu Narodne biblioteke Srbije radi veći broj agencija za standardne međunarodne brojeve. Saradnja sa izdavačima, kako u zemlji, tako i inostranstvu, brojni poslovi na usavršavanju struke i stručnjaka, bogati kulturni programi, samo su deo široke delatnosti moderne biblioteke 21. veka, koje Narodna biblioteka Srbije jeste.

telefon: 011 2451 242 e-mail: nbs@nb.rs website: http://www.nb.rs|www.nb.rs