Noć muzeja, 19. maj 2018. od 17:00 do 01:00

Harmonija ili težnja ka njoj

Tema ovogodišnje Majske izložbe – „Harmonija“ – zamišljena je da stimuliše i usmeri umetnike različitih interesovanja (arhitekte, slikare, dizajnere, fotografe, keramičare i vajare) u pravcu razmatranja važnosti pojma harmonije kao odraza ljudske potrebe za skladom. U okviru ove manifestacije održava se i samostalna izložba industrijskog dizajnera Dušana Nešića, dobitnika Velike nagrade na prethodnoj, 41. Majskoj izložbi ULUPUDS.

Pored ostvarenja s tekuće 42. Majske izožbe (7–28. 5. 2010), posetioci Muzeja primenjene umetnosti moći će da između 21:00 i 1:00 na nekoliko mesta u galeriji „Žad“ posmatraju autore iz različitih oblasti primenjenih umetnosti kako stvaraju svoja dela.

Lenora Vekić, "Emocija"
Muzej primenjene umetnosti Vuka Karadžića 18
 

Muzej primenjene umetnosti nalazi se u samom srcu Beograda, na Topličinom vencu, u ulici Vuka Karadžića 18, u zdanju koje je bilo poznato kao Palata Čelebonović , po imenu vlasnika dr Jakova Čelebonovića. Zahvaljujući ugledu koji je uživao u društvenom životu međuratnog Beograda, kao advokat i predsednik Jevrejske opštine, jedno vreme i Palata je bila stecište znamenitih ljudi toga doba. Jakov i Johana Čelebonović imali su šestoro dece, od kojih Marko i Aleksa zauzimaju posebno mesto u srpskoj kulturi i umetnosti. Marko Čelebonović je jedan od najznačajnijih srpskih slikara XX veka, a Aleksa Čelebonović ugledni istoričar umetnosti, profesor univerziteta i likovni kritičar. Zgradu su podigli od 1927. do 1929. godine renomirani arhitekti Stevan Belić (projekat), Nikola Krasnov (fasada) i Neregar (unutrašnja dekoracija). Sagrađena je kao dvospratna palata u akademskom stilu, ima reprezentativni ulaz i prostrano mermerno stepenište sa ogradom od kovanoga gvožđa. Prvobitno je bila namenjena za izdavanje: tu su se nalazile Ambasada Španije, advokatske kancelarije, kao i prestižni modni saloni. Iako su vremenom vršene različite adaptacije, zdanje je sačuvalo duh vremena u kojem je podignuto. Posle Drugog svetskog rata u zgradu se uselilo Ministarstvo građevina Srbije, da bi 1950. godine u njoj bio otvoren Muzej primenjene umetnosti.

telefon: 381 11 26 26 841 e-mail: info@mpu.rs website: http://www.mpu.rs