Noć muzeja

Noć muzeja

Foto-konkurs: Novi rituali, šoping i još ponešto

Novi rituali: šoping i još ponešto

7. Međunarodni foto-konkurs Noći muzeja u Novom Sadu

Noć muzeja u Novom Sadu i OTP banka tradicionalno Vas pozivaju na učešće u nagradnom foto-konkursu pod nazivom "Novi rituali: šoping i još ponešto". Pravo učešća imaju profesionalni fotografi i ostali ljubitelji fotografije, iz Srbije i inostranstva.

Tema foto-konkursa bavi se novom šoping erom i traži odgovore na mnoga pitanja: Šta za vas predstavlja šoping -neophodnu kupovinu ili novu vrstu zabave, susretanja i druženja? Ponekad u kupovinu idemo sami, češće u društvu; razgledamo, zavode nas reklame i roba u izlozima, ponešto i kupimo, predahnemo uz kafu, posmatramo druge kako “šopinguju”, sretnemo se sa poznanicima, proćaskamo; presvlačimo se u skučenim kabinama i probamo novu garderobu, degustiramo prehrambeni proizvod koji je tog dana na promociji… Osetite ovu atmosferu potrošnje i prenesite je na fotografiju. Zabeležite scene koje vam se učine interesantnim i karakterističnim, bilo da u vama izazivaju simpatije ili nelagodnost.

Na konkurs se šalju fotografije snimljene tokom 2013. i tekuće godine. Jedan autor može da učestvuje sa najviše pet fotografija. Potrebno je da ih pošalje na e-mail adresu nocmuzejaprogram@gmail.com, u JPEG formatu, rezoluciji 300dpi, minimalne širine 1200px i maksimalne veličine 5MB. Uz svaku fotografiju, neophodno je poslati podatke o autoru (ime i prezime, adresa i telefon), kao i o fotografiji (naziv fotografije, mesto i vreme kada je snimljena). Sve vrste korekcija fotografija su dozvoljene.

Učesnici moraju biti autori fotografija koje pošalju i imati neotuđiva autorska prava na te fotografije, definisana važećim zakonom o autorskim pravima. Strogo je zabranjeno kopiranje takvog sadržaja bez dozvole autora. Organizator konkursa odriče se odgovornosti u slučaju povrede ovog prava od strane trećeg lica. Organizator ima pravo korišćenja svih poslatih fotografija isključivo za promociju foto-konkursa i izložbe odabranih fotografija, u bilo kojem obliku i u bilo kojem mediju. Pri tome, organizator će nastojati da navede ime autora, ali ne odgovara ukoliko uredništvo drugog medija to ne učini. Pri ovakvom korišćenju, organizator se oslobađa bilo kakvih potraživanja od strane autora fotografija.

Organizator zadržava pravo da ne prihvati fotografiju za koju smatra da ne odgovara temi postavljenog konkursa i koja ne zadovoljava minimalne tehničke standarde. Pristigli radovi koji prođu selekciju stručnog žirija biće izloženi u Noći muzeja 17. maja 2014. godine u Novom Sadu, a najuspešnji autori nagrađeni. Prvu nagradu OTP banke, u visini 500€, dobija autor najbolje fotografije, prema oceni žirija.

Žiri: Đorše Odanović, redovni profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, predsednik žirija; Sava Stepanov, umetnički kritičar; Andrea Palašti, MFA fotografije.

Konkurs je otvoren do 4. maja 2014. godine.

Slanjem fotografija na konkurs, autor potvrđuje da se u potpunosti slaže sa gore navedenim uslovima. Dodatne informacije: nocmuzejaprogram@gmail.com ili 063 249 319, 063 593 100.