Noć muzeja

Noć muzeja

Akcija za pomoć građanima u Noći muzeja

Noć muzeja poziva sve posetioce u Beogradu, da se pridruže akciji pomoći građanima u nevolji i ponesu šta mogu, od flašice vode do konzerve hrane, ćebadi, sredstava za higijenu, obuće i garderobe i ostave u Etnografskom muzeju, Istorijskom muzeju Srbije, Vojnom muzeju i Kući kralja Petra kako bi štab za vanredne situacije Beograda ovu pomoć preuzeo.

Noć muzeja će i deo prihoda od prodatih karata, uplatiti na otvoreni uplatni račun za uplatu novca za pomoć građanima koji su pretrpeli štete od poplava.

O fenomenu kulture i umetnosti kao nasušnoj potrebi u krizna vremena i preduslovu identiteta jednog naroda, kao i o potrebi za njihovim postojanjem kako u miru, tako i posebno u časovima nespokojstva, depresije i nostalgije svedoče mnogobrojna svedočanstva vrhunskih umetničkih dela, pozorišnih predstava, muzičkih izvođenja koja su nastala za vreme ratova, katastrofa i teških vremena.

Suočeni sa obilnim padavinama, poplavama i uvođenjem vanredne situacije na teritoriji Srbije, određeni broj gradova i mesta koji je najavio svoje učešće neće biti u mogućnosti da realizuje najavljene programe u subotu, 17. maja.

Prema trenutnim informacijama kojima raspolaže organizacija, Noć muzeja biće odložena u sledećim gradovima i mesta: Petrovac na Mlavi, Obrenovac, Zabrežje, Šabac, Lazarevac, Požarevac, Jagodina, Čačak, Golubac, Aranđelovac, Kupinovo, Valjevo, Koceljeva, Trstenik, Irig, Topola.

Programi u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu većem delu Vojvodine, Nišu i Kragujevcu biće realizovani.

“Nadamo se da će se situacija u ostatku zemlje što pre normalizovati i da će naši vredni saradnici koji su pripremili pregršt odličnih kulturnih sadržaja, u najskorijem vremenskom periodu, prebroditi nemile događaje od ove nedelje, i realizovati predviđene programe svojim sugrađanima”, poručuju iz Noći muzeja.

Uz punu podršku šaljemo svima iskrene želje za što skoriji potpuni oporavak.