Pristupaj Mojoj stazi sa nalogom

Legat Čolaković

Parent institution: Muzej savremene umetnosti

Galerija - legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića poveren je na staranje Muzeju savremene umetnosti 1975. godine. Reč je o sasvim novom tipu legata, otvorenom za savremene sadržaje, vrednosti i ideje.

Uz podršku Grada Beograda i Ministarstva kulture Republike Srbije, radovi na rekonstrukciji i adaptaciji Legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića uspešno su privedeni kraju. Ovaj izuzetan prostor za umetničke i kulturne aktivnosti oktobra 2010. godine otvoren izložbom jednog od vodećih savremenih grafičkih dizajnera Boruta Vilda. Arhitektonskim rešenjima Zorana Radojičića, jednog od autora rekonstruisane zgrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta i dobitnika Nagrade za arhitekturu “Novosti”, nekadašnja porodična vila pretvorena je u reprezentativan, visokofunkcionalan galerijski prostor namenjen izlaganju dela savremene umetnosti, umetničkih legata, kao i održavanju edukativnih i drugih programa. Pored izlagačkog prostora izgrađeni su i ateljei za gostujuće umetnike, radionice, sala za projekcije, administrativne prostorije i prostor za odlaganje umetničkih dela.

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd, Serbia

Manifestacija Noć muzeja, 12. po redu, biće održana u subotu 16. maja u celoj Srbiji. Tematski, 12. Noć muzeja će ići u dva smera. Jedan se priključuje obeležavanju važnih godišnjica dok se drugu tiče edukacije najmlađih – dečje Noći muzeja.