Legat Čolaković

Matična institucija: Muzej savremene umetnosti

Galerija - legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića poveren je na staranje Muzeju savremene umetnosti 1975. godine. Reč je o sasvim novom tipu legata, otvorenom za savremene sadržaje, vrednosti i ideje.

Uz podršku Grada Beograda i Ministarstva kulture Republike Srbije, radovi na rekonstrukciji i adaptaciji Legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića uspešno su privedeni kraju. Ovaj izuzetan prostor za umetničke i kulturne aktivnosti oktobra 2010. godine otvoren izložbom jednog od vodećih savremenih grafičkih dizajnera Boruta Vilda. Arhitektonskim rešenjima Zorana Radojičića, jednog od autora rekonstruisane zgrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta i dobitnika Nagrade za arhitekturu “Novosti”, nekadašnja porodična vila pretvorena je u reprezentativan, visokofunkcionalan galerijski prostor namenjen izlaganju dela savremene umetnosti, umetničkih legata, kao i održavanju edukativnih i drugih programa. Pored izlagačkog prostora izgrađeni su i ateljei za gostujuće umetnike, radionice, sala za projekcije, administrativne prostorije i prostor za odlaganje umetničkih dela.

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd, Serbia

Noć muzeja najavljuje da će sе XIII Nоć muzејa оdržati u subоtu, 21. maјa 2016. gоdinе u skladu sa datumоm Еvrоpskе Nоći muzејa. Planiranо vrеmе traјanja prоgrama је оd 17:00 dо 01:00 čas pоslе pоnоći. Noć muzeja je ujedno deo Evropske Noći muzeja čijoj se inicijativi priključila 2006. godine.

Akcije