Noć muzeja

Subotica

Noć muzeja

VIII. umjetnička kolonia „Stipan Šabić 2018“

Izložba djela nastalih na VIII. umjetničkoj koloniji „Stipan Šabić 2018“ (Galerija Otvorenog univerziteta u Subotici)

Hrvatska likovna udruga “CroArt” od 2011. godine organizira likovnu koloniju na sjećanje na Stipana Šabića, subotičkog pedagoga i likovnog umjetnika koji je zauzimao istaknuto mjesto na likovnoj sceni grada Subotice tijekom druge polovice 20. stoljeća. Kolonija je prošle godine održana u suradnji sa „Ellite Palić“ u prostorijama restorana „Mala Gostiona“ na Paliću.

"Užitak u stvaranju Stipanu Šabiću u čast" međunarodna umjetnička kolonija nazvana imenom Stipana Šabića, bila je od 20. do 25. kolovoza 2018. ishodište, u svom osmom sazivu, likovnim stvarateljima iz zemlje i inozemstva. Ove godine okupila je dvanaest akademskih slikara, a to su: Ernő Palkó iz Rumunjske, Zvezdana Jembrih, Ana Jakić Divković, Ana Divković i Nina Horvat iz Hrvatske, Jakov Bararon iz Austrije, Ankica Karačić iz Njemačke, Mustafa Faljić, Enis-Bato Hasandžiković i Almedina Cifrić iz Bosne i Hercegovine te Ana Fafulić i Larisa Đurić iz Srbije. Iako nisu bili prisutni, svoje su radove poslali Dubravko Mokrović i Ivica Mareković iz Hrvatske i Andrea Balló iz Mađarske, što ih također čini sudionicima kolonije.

Za ovu priliku priredili smo izbor radova nastalih na koloniji 2018. godine u različitim tehnikama koje će publika moći pogledati u sklopu manifestacije Noć muzeja 2019. u galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici.

Lokacija izložbe: Galerija Otvorenog univerziteta u Subotici, Trg Cara Jovana Nenada 15

Hrvatska likovna udruga „CroArt“ Subotica Beogradski put 31

Hrvatska likovna udruga »CRO ART« iz Subotice osnovana je 25. siječnja 2011. godine. Okuplja amaterske i profesionalne likovne umjetnike, kao i ljubitelje likovne umjetnosti. Udruga broji 40 članova.

Ciljevi udruge su: poticanje i afirmacija likovnog stvaralaštva i umjetnosti; čuvanje, njegovanje kulturne baštine Hrvata u Republici Srbiji kroz likovnu umjetnost i stvaralaštvo; organizacija umjetničkih kolonija, samostalnih i skupnih izložaba; organizacija predavanja, tribina, posjeta galerijama i muzejima.

Programi i projekti: HLU »CRO ART« organizira međunarodnu Umjetničku koloniju »Stipan Šabić« u sjećanje na istoimenog likovnog umjetnika i pedagoga iz Subotice. Osim ove, udruga organizira i Umjetničku koloniju »Pannon – Subotica« koja okuplja likovne stvaraoce iz Srbije, Hrvatske i Mađarske. Ova likovna manifestacija organizira se jednom u godini u sve tri spomenute zemlje.

»CRO ART« ostvaruje suradnju sa udrugama u zemlji i inozemstvu sudjelovanjem u likovnim programima poput kolonija, radionica i sl. Dosad je ostvarena suradnja s udrugama iz Županje, Vinkovaca i Belišća u Hrvatskoj, Segedina i Kiškunfeleđhaza u Mađarskoj, te Plavne, Bača i Šida u Srbiji.

Redovita aktivnost udruge je i godišnja skupna izložba članova »CRO ART«-a, te izložba radova nastalih na Umjetničkoj koloniji »Stipan Šabić«.

telefon: 024-555-072