Noć muzeja

Novi Sad

Noć muzeja

Uspon Novog Sada

Filmofili sa istančanim ukusom imaće priliku da istraže na koji način je naš legendarni reditelj Slobodan Šijan, tragom Hičkokovih kultnih filmova, povezao Beograd i Holivud. Filmska poslastica koja se ne propušta!

Predstavljanje života, urbanog, političkog i privrednog razvoja Novog Sada u periodu 1919-1941 godine. Osnovu izložbe predstavlja monografija dr Slobodana Bjelice istog naslova, koja upravo izlazi iz štampe.

Posetioci će na Izložbi moći da vide panoe sa izloženim fotografijama, mapama i podacima koji dokazuju i pokazuju da je obrađeni period, procentualno gledano, period najvećeg rasta Novog Sada.

Pri stvaranju Dunavske banovine, nova vlast, Kraljevina SHS, razmatrala je lokaciju sedišta Nove banovine bude u Subotici ili Somboru koji su u to vreme bili razvijeniji od Novog Sada. Odluka da baš Novi Sad bude sedište banovine ključno je doprinela velikom usponu grada.

IK Prometej Svetozara Miletića 16, 21000 Novi Sad

IK Prometej, pored svoje osnovne delatnosti - publikovanja važnih istoriografskih i lingvističkih izdanja, tokom cele godine organizuje i priređuje raznovrsne događaje u domenu kulture. U našim prostorijama su se tokom gotovo 30 godina postojanja održale brojne književne večeri, likovne izložbe, muzički i filmski programi, te predavanja, radionice, tribine...

Od svoh osnivanja, 1990. godine, adresa galerije Prometej predstavlja značajnu tačku na kulturnoj mapi Novog Sada.

telefon: 021/6616-018 website: www.prometej.rs