Noć muzeja

Umetnost sa vizijom

Autor: [Radio.Nica]

Nakon što je prvi put održana u Moskovskom domu umetnika prošle godine, već ovog proleća Međunarodna izložba simboličke i vizionarske umetnosti „Visionary Art Award“ stiže u Beograd!

Po mnogo čemu originalni radovi objedinjeni ovim novim, svetskim umetničkim trendom na prečac su osvojili publiku kako u Rusiji, tako i širom planete. Na prvoj izložbi predstavljeni su radovi 182 umetnika iz 27 zemalja! Kroz izložbu i niz radionica upoznaj se sa ovim novim svetskim fenomenom.

Ruski Dom Kraljice Natalije 33

Istorija njegovog osnivanja je jedinstvena. Rezultat je želje hiljade Rusa koji su izgubili svoju Otađbinu da očuvaju kulturu, tradiciju, duh svog naroda. Nastaje iz velike tuge i iskrene ljubavi njenih odbačenih sinova prema izgubljenoj domovini - Rusiji. Poput biblijskog kovčega imao je za cilj da spasi njihovo duhovno odumiranje i pruži novi smisao životu u izgnanstvu, 20-ih godina prošlog veka, posle okončanja građanskog rata u Rusiji na teritoriji Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (kasnije Jugoslavije) našli su utočište više od 40 hiljada ruskih emigranata. Vlasti i narod KSHS pružili su toplu dobrodošlicu, pomoć i podršku ruskom narodu.Težeći da sačuvaju svoj svet – Ruski Svet, sve ono što je za njih bilo tako drago i sveto, sve ono što ih je međusobno povezivalo, ruska zajednica dolazi na ideju da osnuje kulturni centar. Ideja je podržana od strane srpskog društva , ali i kralja Aleksandara Karađorđevića, Patrijarha Srpske Pravoslavne Crkve Varnave, brojnih političara i kulturnih radnika Kraljevine. Kulturni centar je građen uglavnom novcem emigranata. Vlasti Jugoslavije su takođe pružili značajnu finansijsku podršku. Autor arhitekturnog projekta je Vasilij Baumgarten - vojni inženjer, bivši načelnik logistike inženjeringa Dobrovoljačke vojske generala Denikina.Tako je zajedničkim naporima za samo godinu i po dana u Beogradu podignut Ruski centar. Njego svečano otvaranje je održano 9. aprila 1933. godine. ,,Ruski dom Imperatora Nikolaja II“ je bio njegov prvi naziv.Beogradski Ruski dom je priznat za jedan od najznačajnijih arhitekturnih projekata Rusa u Jugoslaviji.

telefon: +381 11 2642-178 e-mail: sekretar@ruskidom.rs website: http://ruskidom.rs/sr|ruskidom.rs/sr