Noć muzeja

U potrazi za Maramboom

Prostori Hazarskog rečnika jubileji Milorada Pavića

Vojislav Jovanović Marambo bio je jednom rečju neumoran. Tragao je za najrazličitijim knjigama koje i danas čine deo njegove raskošne biblioteke. Tragao je za životnim istinama i pretakao ih u svoje drame, koje se još uvek igraju na daskama koje život znače. Tragao je za onima koji su svoje stihove podmetali kao narodne pesme, da bih ih potom uspešno raskrinkavao. Njegovim stopama kreni i ti!

Ove Noći muzeja, kreni našim vremeplovom u potragu za Maramboom, kroz njegov dom prepun starih fotografija i uspomena na svakom koraku. Čim zakoračiš u dvorište njegovog doma osvojiće te atmosfera Vračara s kraja XIX i početka XX veka. Zbog toga nimalo ne čudi što je ovo, tako dobro očuvano zdanje, poslužilo za snimanje omiljenih domaćih serija poput „Ranjenog orla“ i „Nepobedivog srca“ ili televizijskih dokumentarno-igranih dragulja o Lazi Kostiću, Gavrilu Principu, Milunki Savić...

Legat Vojislava J. Maramboa Birčaninova 24

Legat Vojislava M. Jovanovića Maramboa, otvoren je 1988. godine kao Odeljenje za narodnu književnost Univerzitetske biblioteke, u njegovoj porodičnoj kući u Birčaninovoj ulici. Dom Vojislava M. Jovanovića je upisan u registar muzeja - galerija.

Posebnu biblioteku Vojislava Jovanovića čine 6.292 sveske lične biblioteke, a najvredniji njen deo predstavljaju znalački nabavljane zbirke i studije o narodnoj književnosti. U fond su uključeni i rukopisna zaostavština darodavca (sa autografima, isečcima, ispisima, prepiskom, ličnim dokumentima), više od 1300 fotografija, 22 fotografske ploče, nameštaj i lični predmeti darodavca.

telefon: 2646-114 e-mail: marketing@unilib.rs