Noć muzeja

The BOX 2.1 / Kutija 2.1

Autor: [Radio.Nica]

Upusti se sa nama u prostore neistražene slobode, slobode pokreta, slobode igre, slobode svetlosti i senki, slobode mraka. Pred tvojim očima poigravamo se sa svetlima, alhemijom i putovanjem kroz vreme.

Tu su sasvim nove cirkuzantske veštine, laserske egzibicije, tu su grafoskopi i hemijske reakcije, ogledala, kristali i kaleidoskopi i jedna velika, nadasve intrigantna luča. Luča mikrokozma.

Zato dobro otvori oči u noći i otisni se na putovanje na koje te vodi naš čuveni reditelj Nikola Zavišić. Performans koji se pamti, prepričava, ali pre svega oseća!

U 20.00, 21.00 i 22.00 Izvođenja performansa

Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić" Mali Kalemegdan 1

Udruženje prijatelja umetnosti „Cvijeta Zuzorić" osnovano je 1922. godine na inicijativu Branislava Nušića. Osnovni cilj Udruženja je bio, kako je stajalo u Pravilima da „Širi interes za umetnost i stvara uslove za njen napredak i razvitak u našem narodu".

„Cvijeta Zuzorić" je imala tri sekcije: za književnost, muziku i likovnu umetnost; za svaku je postojao odbor i žiri. Na planu likovnih umetnosti Udruženje je razvilo široku aktivnost, tako da je umetnički život izmedju dva rata na različite načine bio vezan za ovo Udruženje. Godine 1928. Udruženje je ispunilo jedan od svojih osnovnih zadataka kada je od dobrotvornih priloga izgradilo Umetnički paviljon na Kalemegdanu po projektima arh. Branislava Kojića.

Prva izlagačka sezona bila je 1928/9. Drugi svetski rat prekinuo je aktivnost „Cvijete Zuzorić" a rad Paviljona obnovljen je 1945.godine i dat na upravu ULUS-u. Od tada u Paviljonu se svake godine organizuju izložbe i druge manifestacije koje svojim sadržajem, karakterom i načinom predstavljanja doprinose razvoju likovne i primenjene umetnosti i širenju likovne kulture.

telefon: 011 2621585 e-mail: ulus@verat.net website: http://www.ulus.org.rs|www.ulus.org.rs