Noć muzeja

Tesla – srpski duh, delo, budućnost

Ogledalo - surovo iskreni (ne)prijatelj ili omiljeni saveznik? U službi istine, lepote ili taštine? Raskošna zidna ili ona mala, praktična, za svaku avanturu?

Jedan od omiljenih beogradskih muzeja slavi svoj rođendan obeležavanjem 160 godina od prvog spominjanja Teslinog imena u srpskoj štampi!

Tog 28. novembra 1889. godine, na naslovnoj strani novosadskog lista „Branik“ osvanuo je članak Srpski Edison – Nikola Tesla. U to ime, studenti završnih godina fakulteta, u Noći muzeja premijerno predstavljaju moderna dizajnerska rešenja različitih suvenira za Muzej Nikole Tesle, na specifičan način afirmišući Teslino delo i viziju.

Muzej Nikole Tesle Krunska 51

Muzej Nikole Tesle je jedinstvena institucija kulture u svetu. Jedini je muzej koji čuva originalnu, ličnu zaostavštinu Nikole Tesle i u celosti je posvećen ovom genijalnom pronalazaču, naučniku i inženjeru koji je čovečanstvu podario ogroman broj značajnih otkrića i izuma. Teslin indukcioni motor, polifazne naizmenične struje, generator struja visoke frekvencije i napona, kompletan sistem proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije, radio, transformator bez jezgra, danas poznat kao „Teslin transformator“, njegovi brzinomeri, turbine i pumpe bez lopatica, i mnogi drugi pronalasci u oblasti elektrotehnike, mašinstva, radiotehnike i bežičnog upravljanja, ingenioznošću rešenja, univerzalnošću primene i pomeranjem mnogih naučnih i tehnoloških granica, izmenili su sliku sveta oko nas.

Muzej poseduje izuzetno vredne kolekcije koje obuhvataju blizu 160.000 originalnih listova arhivske građe, preko 2000 knjiga i časopisa, više od 1200 istorijsko-tehničkih eksponata, originalnih tehničkih predmeta, instrumenata i uređaja, 1500 fotografija i staklenih fotoploča i preko 1000 planova i crteža.

Stalna izložbena postavka Muzeja sa brojnim dokumentima, ličnim predmetima i interaktivnim modelima, verno odslikava najvažnije detalje Teslinog života i njegovih epohalnih otkrića i izuma.

Izložbenim, izdavačkim i drugim projektima i raznovrsnim aktivnostima Muzej doprinosi jasnijem sagledavanju grandioznog dela velikog naučnika i pronalazača i njegovog izuzetnog doprinosa razvoju nauke i tehnologije krajem 19. i početkom 20. veka.

telefon: 24 33 886 e-mail: info@tesla-museum.org website: http://www.tesla-museum.org|www.tesla-museum.org