Noć muzeja

Subotica

Noć muzeja

Sloboda u tehnici slame

"Introspekcija"

Izložba i predavanje dr.art. Melinda Šefčić

SRP je radionica osnovana u Gerontološkom centru, Gerontološkom klubu Centar I u Subotici, 12. novembra 1996. godine, sa ciljem da se uključe sve zainteresovane slamarke penzionerke i slamari penzioneri iz svih gerontoloških klubova sa ciljem da se sačuva tradicija slikanja i pletenja u tehnici slame. Radionica broji dvadesetak svojih stalnih članova.

Ono što karakteriše ovo radionicu jeste otvorenost za saradnju sa svim ostalim postojećim udruženjima koja se bave ovom vrstom stvaranja. Izložbama koje se organizuju imamo za cilj da se promoviše ova vrsta umetnosti i tradicije, obrazovnim radom pokušaju edukovati mlađe generacije koje bi nastavile da neguju ovu vrstu umetnosti. Svake godine sekcija beleži brojne izložbe kako u ustanovi tako i van ustanove. Učestvovali smo na Uskršnjoj izložbi Gerontološkog centra, na Dužijanci, žetelačkim svečanostima, na 13.maksimirskim jesenima u Zagrebu, na Interetno festivalu, na izložbi u Minhenu gde smo išli preko projekta koji je realizovala subotička lokalna samouprava, na MIRK-u, na koloniji u klubu, božićnoj izložbi u klubu.

Od slame se izrađuju perlice, prstenje, ukrašavaju se uskršnja jaja, izrađuju čestitke za božićne i novogodišnje kao i uskršnje praznike i naravno slike.

U klubu postoji stalna postavka radova u tehnici slame. Postavka je tematska i menja se zavisno od događaja koji se obeležavaju u ustanovi tj u gerontološkim klubovima. Izložbe radova koje organizujemo su posvećene određenom istorijskom periodu, prazniku, znamenitim građevinama ovog područja, radovima koji oslikavaju različite pejzaže, verskim motivima...

Gerontološki centar Petra Drapšina 3

Gerontološki centar u Subotici je ustanova socijalne zaštite osnovana 1978. godine. Osnovna delatnost ustanove je socijalno-zdravstvena zaštita starih i odraslih lica. Gerontološki centar iz Subotice je 2016.godine stekao licencu za pružanje usluga pomoći u kući, a takođe u toku je i postupak za licenciranje usluge domskog smeštaja. Prema podacima prijavljenim u mreži ustanova socijalne zaštite, kapacitet ustanove je 530 korisnika, raspoređenih u tri domska objekta, u zavisnosti od psiho-fizičke očuvanosti i stanja korisnika:

1.Radna jedinica „Dom dudova šuma“, Aleja Maršala Tita 31, kapaciteta 265 korisnika

2.Radna jedinica „Dom za negu“, 27.marta br 36, kapaciteta 172 korisnika

3.Radna jedinica „Dom za odrasla lica“, Čikoš Bele 34, kapacitet 93 korisnika

Svim korisnicima usluga, koji su smešteni u jedan od tri domska objekta, dostupne su usluge stručnih radnika ustanove i to socijalnog radnika, psihologa, pravnika, andragoga. Takođe, svi korisnici usluga koji se nalaze na domskom smeštaju imaju pravo na besplatno korišćenje usluga Ambulante za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Takođe, organizovani su veoma raznovrsni radni i okupacioni sadržaji kao što su: ručni radovi ( vez, heklanje, pletenje ), ručno tkanje, rad sa plastelinom, gipsom, slikanje na svili, slikanje na staklu, izrada predmeta u origami tehnici i drugo. Kao produkt višegodišnjeg nastojanja da se za stanare domova obezbedi poseban prostor za specifičan terapijski rad 2004.godine je otvorena radionica za rad sa glinom. Korisnicima usluga organizuju se mnogobrojni izleti i posete različitim manifestacijama i spomenicima kulture.

U okviru Gerontološkog centra organizovana je Služba „Otvorena zaštita“ kao vid vaninstitucionalne zaštite, koja se sastoji od Odeljenja za pomoć u kući i Odeljenja gerontološki klubovi. Usluga pomoći u kući pruža se korisnicima u njihovom domovima, na području gradskih i nekih prigradskih mesnih zajednica. Gerontološki centar otvorio je deset gerontoloških klubova. U okviru Službe „Otvorena zaštita“ nalaze se i Dnevni centar za osobe obolele od demencije kao i Psihološko savetovalište.

U sklopu Gerontološkog centra funkcioniše i Zaštićeno stanovanje, gde oko 150 penzionera živi u jednosobnim i dvosobnim komfornim stanovima. Zgrada je u vlasništvu PIO Fonda, a Gerontološki centar na osnovu ugovora ima obavezu održavanja i upravljanja datom zgradom.

telefon: 024/555-050 website: http://www.gcsu.co.rs|www.gcsu.co.rs