Noć muzeja

Sloboda na Lubardin način

Ogledalo - surovo iskreni (ne)prijatelj ili omiljeni saveznik? U službi istine, lepote ili taštine? Raskošna zidna ili ona mala, praktična, za svaku avanturu?

Tamo gde se završava očekivano – počinju igra i sloboda. A gde su igra i sloboda, tu je i Petar Lubarda, jedan od naših najznačajnijih umetnika XX veka čije je osvajanje umetničkih sloboda jasno vidljivo kako kroz njegove slike, tako i kroz priče iz njegovog života. Oni stariji prošetaće Lubardinim domom, a na taj način i drugom polovinom XX veka, suočavajući se sa snažnim emocijama i idejama koje je ovaj slikar ostavio za sobom.

U 18.00, 20.00 i 22.00 Projekcije filma „Krš“ Vladimira Todorovića, posvećenog Petru Lubardi.

Legat Petra Lubarde

Petar Lubarda jedan je od najznačajnijih umetnika ovih prostora koji je svojim stvaralaštvom obeležio i odredio tokove slikarstva druge polovine 20. veka. Modernist, odlučnost izraza i stvaralačka snaga odredili su mu istorijski pijedestal koji ga svrstava među najdarovitije i najuticajnije umetnike. Aktuelnost njegovog dela poklapa se sa evropskim i svetskim tokovima. "Otud se bez mnogo preterivanja može reći da je veliki Petar svojim delom promenio sudbinu jugoslovenskog slikarstva posle Drugog svetskog rata. Njegov podvig odrazio se svojim uticajem i u drugim oblastima našeg umetničkog stvaralaštva. Bio je to znak na putu našeg izlaska iz "kulture u zatvorenom društvu". Legat Petra Lubarde trenutno čini 24 slika, 292 crteža i grafika, nameštaj, arhivska i rukopisna građa, deo biblioteke i lični predmeti umetnika zatečeni u Iličićevoj br. 1. Legat je primjen u izuzetno lošem stanju. Zatečeni predmeti su devastirani i ugroženi usled godina nemara i nebrige, dok deo umetničkih dela nedostaje. Intervencijom Kuće legata i gradskih službi u periodu od 2008. do 2011. godine sačuvan je i konzerviran ukupan likovni materijal, nameštaj i deo arhivske građe (pisma, beleške, skice, lična dokumenta, fotografije, kalkovi i dr).