Noć muzeja

Sloboda kroz generacije Grujića

Autor: [Radio.Nica]

Jevrem Grujić doneo je prvi zakon o slobodi kretanja u kneževini Srbiji i to bez dozvole lokalnih vlasti!

Srpski General Kosta Protić osvajao je slobodu pobedama na bojnom polju, a Mejbl Grujić je uticala da se američki predsednik Vudrou Vilson lično založi za Srbiju kako bi se domogla trajne slobode. To je samo delić vekovnih borbi za slobodu ove znamenite srpske porodice, koja ti otvara vrata svog doma i u Noći muzeja predstavlja svoje uspomene, ali i uspomene cele Srbije.

„Kod Laze Šećera“, prvoj beogradskoj diskoteci, plesaćemo zajedno uz ritmove „Kose“ i podsetiti se kako je, uz dašak novoosvojenih umetničkih sloboda, izgledalo premijerno izvođenje ovog kultnog mjuzikla pre pola veka na sceni Ateljea 212!

Dom Jevrema Grujića Svetogorska 17

Dom Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici 17. sagrađen 1896. godine po projektu poznatog beogradskog arhitekte Milana Kapetanovića, prva je zgrada koju je zaštitio Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, odmah po osnivanju 1961. godine. Zajedno sa umetničkom zbirkom, on predstavlja spomenik kulture od velikog značaja za republiku Srbiju, a kao jedina članica Udruženja evropskih Istorijskih kuća iz naše zemlje, predstavlja kulturnu baštinu Srbije u svetu. Tokom 6 generacija diplomatske tradicije sakupljeno je preko 400 umetničkih dela iz različitih perioda, koja danas čine zbirku, samim čudom spašenu tokom proteklih vremena- slike, skulpture, stilski nameštaj, staro oružje i umetničke predmete.

telefon: 065 836 00 41 e-mail: domjevremagrujica@gmail.com