Noć muzeja

Sloboda kretanja beogradskim ulicama

Vek i po medicinskih čuda

Sloboda se osvaja i u prevozu, stanicu po stanicu! Prevozna sredstva koja su spajala različite delove grada omogućila su slobodu kretanja, a time i bolji kvalitet života svih stanovnika Beograda.

U Noći muzeja svoja vrata otvoriće i kultni autobus Lejland, tramvajska legenda po imenu Čičica, jedinstvena Glačalica i neponovljivi bazelski šmeker Šindler BBC.

Uporedi svoju pretplatnu saobraćajnu legitimaciju sa onim starim po nekoliko decenija, pogledaj kako su nekada izgledale prevozne karte i na koje sve načine su se poništavale. Iskoristi jedinstvenu priliku da zaviriš u Muzej kovačnice GSP-a koji čuva autentičan ambijent sa početka dvadesetog veka!

JKP GSP „Beograd“ Kneginje Ljubice 29

Odlukom opštinske uprave, javni gradski prevoz u Beogradu organizovan je kao posebna komunalna služba oktobra 1892. godine, pod nazivom Beogradska varoška železnica. Tokom svog postojanja ova služba poslovala je pod različitim nazivima: Direkcija tramvaja i osvetljenja, Beogradsko električno i saobraćajno preduzeće, Gradsko saobraćajno preduzeće, Radna organizacija gradski saobraćaj «Beograd», a sada, na osnovu Rešenja Osnivača - posluje pod nazivom: Javno komunalno preduzeće Gradsko saobraćajno preduzeće «Beograd».

Osnovna delatnost JKP GSP «Beograd» je prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju. Osim ove, preduzeće obavlja i sledeće delatnosti: tehnički pregled vozila, popravke vozila za treća lica, iznajmljivanje vozila, prevoz osoba sa posebnim potrebama, marketing i ostale usluge.JKP GSP „Beograd“ je danas najveći gradski prevoznik u okruženju, koji sa 6.088 zaposlenih i 1.170 vozila u inventaru, svakodnevno uspešno obavlja funkciju javnog gradskog prevoza dvomilionskog Beograda, na ukupno 146 linija u dnevnom saobraćaju - 10 tramvajskih, 7 trolejbuskih i 129 autobuskih. Ukupna dužina mreže iznosi 1.909 kilometara.Pored redovnog saobraćaja, na 20 linija obavlja se prevoz dece, a GSP “Beograd” radi samostalno i na 6 sezonskih linija. Vozilima JKP GSP „Beograd“, radnim danom se preveze oko 1.600.000 putnika. Najveće učešće ima autobuski podsistem (69%), sledi ga tramvaj (20%), i trolejbuski podsistem (11%).

telefon: 366-4047 e-mail: office@gsp.co.rs website: www.gsp.co.rs|www.gsp.co.rs

U okolini

2 Koncert učenika srednje muzičke škole "Vojislav Vučković"
Koncert učenika srednje muzičke škole "Vojislav Vučković" Pedagoški muzej
3 Ruku pod ruku sa robotima
Ruku pod ruku sa robotima Pedagoški muzej
4 Reč po reč – igralište! Lagunini pisci za vas
Reč po reč – igralište! Lagunini pisci za vas Pedagoški muzej
5 U ogledalu
U ogledalu Etnografski muzej