Noć muzeja

Skrivena baština – Slike Petra Dobrovića iz Legata Flegel

Autor: [Radio.Nica]

Prvi put posle četvrt veka predstavljamo slike našeg čuvenog Petra Dobrovića koje čine deo Legata Flegel.

Svoju raskošnu zbirku sa više od sto umetničkih dela, Lela i Slavko Flegel poklonili su gradu Beogradu, ali je nakon smrti Lele Flegel 1993. godine, ona izuzetno retko bila dostupna javnosti. Dobrovićeve slike iz ove kolekcije, njih čak trinaest, predstavljaju izvanredne primere njegove umetnosti inspirisane jadranskom obalom.

Premijerno u Noći muzeja, uz ove pejzaže, portrete i jedan akt, bićeš u prilici da pogledaš i tri kopije koje je Dobrović uradio – dve prema Velaskezovim i jednu prema Rembrantovoj slici!

Stalna postavka

Iskoristi ovu priliku i prošetaj se raskošnim zdanjem u kojem je živeo naš čuveni Jovan Cvijić! Tragovi njegovog života, ali i istorije svih nas, čekaju te u svakom kutku ovog šarmantnog doma koji miriše na secesiju, putovanja i nauku.

Muzej Jovana Cvijića Jelene Ćetković 5

Memorijalni muzej Jovana Cvijića je smešten u kući koju je podigao 1905. godine i u njoj živeo i radio svetski poznati naučnik-geograf, Jovan Cvijić. Zidnu dekoraciju enterijera kuće izuzetne vrednosti, u stilu secesije, uradio je Dragutin Inkiostri Medenjak. Muzeološkom postavkom predstavljen je reprezentativni deo legata Jovana Cvijića koji obuhvata: rukopise, prepisku, fotografije, knjige, predmete primenjene umetnosti, umetničke slike, lične predmete, dokumenta i nameštaj (legat JC ima 1463 predmeta). Kuća predstavlja kulturno dobro i nalazi se pod zaštitom države. U muzeju se povremeno organizuju prigodna predavanja.

telefon: 32 23 126 e-mail: office@mgb.org.rs website: http://www.mgb.org.rs|www.mgb.org.rs