Noć muzeja

Kragujevac

Noć muzeja

’’Sećajte se mene moji’’

Večernji obilazak Memorijalnog parka autobusom pod nazivom ’’Sećajte se mene moji’’

Za posetioce će biti organizovan minibusom večernji obilazak Memorijalnog parka pod nazivom ’’Sećajte se mene moji’’, uz stručno vođenje kustosa od 18.00 do 20.00 na svakih pola sata.

Posetiocima je dostupna i stalna, multimedijalna postavka o Oktobarskoj tragediji, a u okviru nje i ciklus slika ’’Kragujevac 1941’’ Petra Lubarde, umetnikov legat Spomen – parku.

Spomen-park Desankin venac bb

Memorijalni park koji obuhvata površinu od 352 hektara. Urbanistički projekat njegovog uređenja delo je arhitekata Mihaila Mitrovića i Radivoja Tomića. Memorijalni park obilazi se kružnim putem, dugim oko 7 kilometara, koji posetioce vodi u doline Erdoglijskog i Sušičkog potoka, gde su izvršena streljanja i gde se nalazi trideset masovnih grobnica. Do sada je nad deset humki urađeno deset spomenika, odnosno skulptoralno-arhitektonskih celina. Na ulazu u Memorijalni park izgrađena je zgrada Spomen-muzeja 21. oktobar, autora arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović. Muzej je otvoren 15. februara 1976. godine. Zadatak muzeja je da istražuje, prikuplja, čuva i kroz različite forme prezentuje građu o ovom tragičnom događaju, kao i da trajno neguje uspomenu na svoje nevino streljane sugrađane.

Muzej ima dva nivoa. Donji nivo predstavlja art prostor koji je namenjen različitim umetničkim ili dokumentarnim izložbama, promocijama, književnim večerima, filmskim projekcijama i drugim umetničkim sadržajima. U delu donjeg nivoa stalno je izložen ciklus slika Petra Lubarde Kragujevac 1941, koje je ovaj veliki umetnik testamentom ostavio Spomen-parku, odnosno Spomen-muzeju 21. oktobar. Na gornjem nivou nalazi se stalna muzejska postavka pod nazivom Kragujevačka tragedija 1941. Autori stalne postavke su istoričari Staniša Brkić, Nenad Đorđević, mr Milan Koljanin, akademski slikar mr Igor Stepančić i akademski slikar- grafičar Irena Paunović.

telefon: 034 336112, 034 338 451 e-mail: galerija@spomenpark.com website: http://www.spomenpark.com/|www.spomenpark.com