Noć muzeja

Kragujevac

Noć muzeja

Prvaci kragujevačke scene i srpske glume Ljubomir Ubavkić Pendula i Mirko Babić

Izložba slika i ilustracija Tijane Đorđević, studentkinje druge godine Visoke škole srtukovnih studija za vaspitače „Mihailo Palov“ u Vršcu

Ova izložbena postavka na više od dvadeset velikih panoa kroz fotografije hronološki predstavlja sve faze glumačkog stvaralaštva Ljubomira Ubavkića Pendule i Mirka Babića u pozorištu, na filmu i televiziji. Sastavni deo izložbe su i fotografije iz ličnog i porodičnog života dvojice glumaca, nagrade koje su tokom svojih bogatih karijera dobijali, lični predmeti, kao i kostimi iz predstava.

Autori izložbe su Katarina Babić, viši kustos Spomen parka Kragujevački oktobar, Ana Kolbjanova, scenograf i Marko Misirača, reditelj. Autor izloženih kostima i skica je kostimograf Knjaževsko-srpskog teatra Jelena Janjatović.

Video projekcije o životu i radu Ljubomira Ubavkića i Mirka Babića.

Knjaževsko-srpski teatar Daničićeva 3, 34000 Kragujevac

Knjaževsko-srpski teatar (1835) - najstarije pozorište u Srbiji. U Kragujevcu se prve pozorišne predstave pominju 1825. godine. Pripremao ih je i izvodio učitelj Đorđe Evgenijević sa đacima. Prilikom svog dolaska u Kragujevac u njima je učestvovao i Joakim Vujić. Na poziv Kneza Miloša u jesen 1834. godine u Kragujevac dolazi Joakim Vujić kao ličnost velikog pozorišnog iskustva i poznavalac obimnog pozorišnog repertoara. Postavljen je za direktora Teatra sa zadatkom da organizuje rad pozorišta. Na Sretenje Gospodnje, 15. februara 1835. godine (2. februara, po Julijanskom kalendaru) prikazao je Joakim Vujić svoj pozorišni komad Fernando i Jarika, prema delu Karla Ekartshauzena. Izvođenjem ove predstave zvanično je počeo rad prvog pozorišta u Srbiji.

telefon: 034617500 e-mail: pozoristetjv@mts.rs website: www.joakimvujic.com