Noć muzeja

Proleće '79: Finale koje se pamti

Omiljeni srpski kralj. Pravi narodni kralj. Kralj oslobodilac. Sve to je kralj Petar I Karađorđević, rodonačelnik dinastije Karađorđević, tokom čije je vladavine Srbija uspela da se oslobodi viševekovne otomanske okupacije i započne period ubrzanog razvitka i napretka.

Pre tačno četiri decenije Crvena Zvezda pripremala se za do tada najveći izazov u svojoj istoriji, ali i u istoriji jugoslovenske fudbalske lige – tog maja 1979. godine odigrano je veliko finale Kupa UEFA. Premda je naš tim propustio priliku da zabeleži pobedu i osvoji trofej, ovaj podvig i dalje važi za svetlu tačku Zvezdine istorije. Jer, neke poraze je važno slaviti podjednako kao i pobede i to u društvu brojnih prvotimaca!

Podseti se ove majske avanture, istraži zanimljive detalje koji čuvaju uspomene na dve odigrane finalne utakmice i oživi sećanje na ovu, ali i druge slavne epizode crveno-bele sportske istorije.

Od 18.00 do 19.00 u muzeju će biti prisutni prvotimci generacije ‘79: Dušan Savić, Vladimir Petrović Pižon, Miloš Šestić, Cvijetin Blagojević i Živan Ljukovčanin.

Muzej FK "Crvena zvezda" Ljutice Bogdana 1a

Muzej fudbalskog kluba Crvena zvezda otvoren je 12. marta 1985. godine i to povodom četrdeset godina od osnivanja Kluba i predstavlja značajan objekat koji svedoči o bogatoj istoriji i uspesima našeg fudbalskog kluba. U njemu su objedinjene 63 godine uspeha i pobeda koje su na najlepši način predstavljene kroz jedinstvenu zbirku trofeja, pehara, priznanja i klupskih zastavica koje su izložene u našem Muzeju.

U prostoru od 400 kvadratnih metara predstavljena je jedna od najlepših i najraskošnijih sportskih zbirki u svetu. Celokupnu zbirku čini preko 1.400 eksponata (trofeja, plaketa, slika itd.), od čega je 680 trofeja izloženo i predstavljeno, dok se ostatak eksponata nalazi u depou Muzeja.

telefon: 20 67 773 website: http://www.crvenazvezdafk.com/muzej.htm|www.crvenazvezdafk.com