Noć muzeja

Kosovska Mitrovica

Noć muzeja

Program profesora i studenata Fakulteta umetnosti

Program profesora i studenata Fakulteta umetnosti (muzički i dramski odsek).

Muzički deo programa je tematski osmišljen program- koncert, u skladu sa temom Noći muzeja. Cilj je da se publici prezentuju rezultati umetničkih projekata ostvarenih u proteklom periodu.

U dramskom delu programa biće prikazana monodrama Isadora, nastala po motivima knjige Moj život Isadore Dankan. Ova monodrama predstavlja završni rad studentkinje Milice Mandić na master studijama glume Fakulteta umetnosti u školskoj 2017/2018. godini. Mentor rada bio je vanr. prof. Dejan Cicmilović (asistent mr Nemanja Savković). Predstava govori o životu Isadore Dankan, čuvene balerine koja se zalagala za žensku emancipaciju, govorila da je umetnost „život“, da klasičan balet ne dozvoljava ženi da se u potpunosti stvaralački izrazi i da će ples budućnosti biti sličan onom iz antičke Grčke – prirodan i slobodan. Njen privatni život bio je češće ispunjen tugom nego radošću, pa je ples bio jedino „mesto“ gde je mogla da bude svoja, slobodna, radosna... Zbog onoga što je bila i što je učinila za ples i pozorišnu umetnost uopšte, Isadora pruža sjajan primer ne samo ženama koje se bave umetnošću već i drugim ženama širom sveta – kako se osloboditi stega koje nam nameću društvo, okolina, svet, porodica, partner itd.

Fakultet umetnosti Kralja Petra I

Fakultet umetnosti u Prištini sa privremenim sedištem u Zvečanu je akreditovana visokoškolska umetničko – istraživačka i obrazovna ustanova sa osnovnom misijom realizacije visoko kvalitetnog obrazovnog procesa na polju umetnosti ( u oblasti likovnih, muzičkih i dramskih umetnosti), razvoja umetničkih znanja iz oblasti umetnosti, pripremanja i javnog prikazivanja umetničkih ostvarenja iz oblasti likovnih, muzičkih i dramskih umetnosti, kao i osiguravanje jedne od vodećih pozicija u regionu za edukaciju kadrova u likovnoj i muzičkoj pedagogiji.

Fakultet umetnosti osnovan je 1973. godine kao Akademija likovnih umetnosti. Na osnovu Zakona SAP Kosova i Odluke Saveta Univerziteta u Prištini školske 1975/76. godine na Akademiji likovnih umetnosti osnovan je muzički odsek, kada je izvršena i promena naziva u Akademiju umetnosti, a od 1989/90. osnovan je i odsek za dramsku umetnost. Od 1986. godine ova ustanova nosi naziv Fakultet umetnosti. Fakultet umetnosti ima tri odseka-departmana: za likovnu, muzičku i dramsku umetnost. Na Fakultetu se uspešno organizuju osnovne akademske i master akademske studije u skladu sa akreditovanim studijskim programima.

Galerija Fakulteta umetnosti nalazi se u sklopu Fakulteta umetnosti. Umetnički savet Galerije na osnovu raspisanog konkursa utvrđuje termine za izlaganje na godišnjem nivou. Galerija je smeštena u centru Kosovske Mitrovice u novosagrađenom objektu, ispunjava visoke standarde modernog izlagačkog prostora i nosilac je kulturnih dešavanja u ovom regionu.

telefon: 028 497 924 e-mail: info@art.pr.ac.rs website: http://www.art.pr.ac.rs|www.art.pr.ac.rs