Noć muzeja

Počeci pozorišnog života u kneževini Srbiji i osnivanje Narodnog pozorišta u Beogradu

U čast 150 godina od osnivanja našeg nacionalnog teatra i ulaska u stalnu zgradu, premijerno u Noći muzeja otisni se u dane s kraja XIX veka i saznaj kako je izgledala borba za slobodu na daskama koje život znače.

Ispričaćemo ti priče o pozorištu Joakima Vujića, neobičnom "Teatru na Đumruku", ali i onom "Kod Jelena", a po koji reflektor usmerićemo ka jednom važnom omladinskom pozorištu čije su se predstave igrale u zgradi Velike pivare.

Istraži planove nerealizovane pozorišne zgrade na Zelenom vencu, ali i različite faze kroz koje je raslo i razvijalo se Narodno pozorište sa svim onim vrednim, marljivim, talentovanim i buntovnim ljudima koji blistaju kako na pozpornici, tako i iza nje. Pridruži se velikoj rođendanskoj proslavi, za tebe čuvamo neku od 150 svećica!

Otvaranje izložbe u 16.30

Muzej Narodnog pozorišta Dositejeva 2

Stalnu postavku novog muzeja u zgradi na Trgu Republike čini zbirka umetničko-istorijskih dela, koja se odnose na istorijat rada i istaknute ličnosti vezane za Narodno pozorište. Muzej se nalazi u renoviranom prostoru nekadašnje kafane "Boemi", u suterenu pozorišne kuće. "Prva stalna" postavka delo je autorke Zorice Janković, a prva tematska postavka, koju je priredila Olga Mrđenović, posvećena je savremenim kostimima i scenografijama iz predstava nacionalnog teatra. Zbirku Muzeja Narodnog pozorišta upotpunili su i eksponati iz privatnih kolekcija koje su darovali brojni pojedinci koji su vezani za ovaj teatar i čiji su preci u njemu godinama stvarali. U ovom prostoru nalazi se i knjižara i suvenirnica, kao i četiri tač-skrina na kojima se prikazuje prikupljena elektronska arhiva Narodnog pozorišta.

telefon: 328-44-73 e-mail: muzej@narodnopozoriste.rs website: http://www.narodnopozoriste.rs|www.narodnopozoriste.rs

U okolini

2 Koncert učenika srednje muzičke škole "Vojislav Vučković"
Koncert učenika srednje muzičke škole "Vojislav Vučković" Pedagoški muzej
3 Ruku pod ruku sa robotima
Ruku pod ruku sa robotima Pedagoški muzej
4 Reč po reč – igralište! Lagunini pisci za vas
Reč po reč – igralište! Lagunini pisci za vas Pedagoški muzej
5 U ogledalu
U ogledalu Etnografski muzej