Noć muzeja

Petar Prvi - kralj oslobodilac u delima likovnih umetnika

Omiljeni srpski kralj. Pravi narodni kralj. Kralj oslobodilac. Sve to je kralj Petar I Karađorđević, rodonačelnik dinastije Karađorđević, tokom čije je vladavine Srbija uspela da se oslobodi viševekovne otomanske okupacije i započne period ubrzanog razvitka i napretka.

Njegov 175. rođendan obeležavamo u Noći muzeja! Prvi put na jednom mestu naći će se kraljevski portreti najznačajnijih srpskih i južnoslovenskih umetnika. Od Arsenija Petrovića preko Uroša Predića do Vlaha Bukovca, ovi portreti danas se čuvaju u brojnim muzejima širom bivše Jugoslavije, a radovi okupljene pod istim krovom pričaju priču o istoriji, borbi i slobodi.

Dvorski kompleks, Dedinje Bulevar Kneza Aleksandra Karađorđevića 96

Kraljevski dvorski kompleks dinastije Karađorđević smešten je na najvišoj koti beogradskog brežuljka Dedinje, u jednom od najekskluzivnijih delova Beograda na preko 130 hektara zemljišta, u izuzetnom prirodnom okruženju. Kompleks dinastije Karađorđević sačinjavaju Kraljevski (Stari) Dvor, Beli Dvor, niz pratećih pomoćnih objekata i skladno ukomponovani parkovi engleskog i francuskog stila. Posete Dvorskom kompleksu organizuju se od početka aprila do kraja oktobra. U okviru ture koja traje približno sat i po vremena moguće je obići Kraljevski Dvor, Dvorsku Kapelu i Beli Dvor i deo Kraljevskih vrtova.

Kraljevski Dvor sadrži podrum, prizemlje, sprat i mansardu koje sačinjavaju nizovi svečano uređenih predvorja, salona, trpezarija, biblioteka i apartmana. Posebnu atrakciju predstavlja obilazak dvorana Kraljevskog suterena u kome će gosti uživati u iznenađujućim kontrastima i spektakularno oblikovanim maštovitim prostorima nalik ruskim bajkama.

U sklopu Kraljevskog Dvora, nalazi se i Dvorska Kapela posvećena Svetom Apostolu Andreji Prvozvanom, zaštitniku i Krsnoj Slavi Kraljevskog doma Karađorđevića. Crkva je građena istovremeno sa Kraljevskom palatom i sa njom je povezana kolonadom sa polukružnim lucima sa koje se posetiocima otvara izuzetan vidik na severne, zapadne i južne delove Beograda, kao i na terasasto uređene ružičnjake.

Jedinstvenost Kraljevskog kompleksa na Dedinju leži i u činjenici da se u njegovom sastavu nalaze dve stilski i idejno potpuno različite palate. Na južnom delu imanja smešten je Beli Dvor koji predstavlja istinsku riznicu vrhunskih ostvarenja evropskih majstora likovnih umetnosti.

Iskoristite priliku da budete i vi deo dvorskog ceremonijala i da sa sobom ponesete jedno nesvakidašnje lepo iskustvo koje će vam zauvek ostati u sećanju.

telefon: 011 30 64 011 e-mail: kancelarija@dvor.rs website: http://www.dvor.rs|www.dvor.rs