Noć muzeja

Subotica

Noć muzeja

„Otvorena vrata Bunjevke 2019“

Izložba slika članova hrvatske likovne udruge „CroArt“ (Woodstock Pub)

Otvaranje nove stalne muzejske postavke pod nazivom „Narodna nošnja bačkih Bunjevaca XIX veka“ u 19h

Izložba na otvorenom „U čast slave i slobode“

Dečja modna revija na otvorenom „Biti moderna a svoja“ u 20h

„Kolo“ veče bunjevačkih izvornih pesama i igara u 21h

KUD „Bunjevka“ Marije Bursac 8

Udruženje KUD „Bunjevka“ osnovano je 1996. godine i bavi se isključivo očuvanjem kulture, tradicije i običaja Bunjevaca. U Subotici i okolini prepoznatljiva je po organizovanju bezbroj etno izložbi, tradicioalnih uskršnjih i božićnih izložbi narodnih rukotvorina i kolekcionara, kao i drugih sadržaja tipa pozorišnih predstava, koncerata, tribina i dr. na temu bunjevačkog narodnog stvaralaštva.

Od 2008. godine u svojim prostorijama ima dve stalne etno postavke:

prva postavka „Salaš“ sa tremom-ambetušom iz koga se ulazi u sobu sa starinskim nameštajem (dolaf, sto, klupa, stara peć, stan-razboj, starinske slike, pokućstvo) s početka XX veka.

druga postavka je “Divojački štafir“, devojačka soba spremljena kao miraz za udaju, nameštena sa starinskim raritetnim nameštajem spavaće sobe u rokoko stilu, sa eksponatima bunjevačke narodne nošnje s početka XX veka. U okviru članstva KUD „Bunjevka“ postoje i drugi kolekcionari koji se žele uključit u manifestaciju noć muzeja, npr: kolekcionar molitvenika na ikavici XVIII i XIX vek, kolekcionar križeva – krstova i dr.

KUD Bunjevka želi svojim učešćem dati svoj doprinos u manifestaciji „NOĆ MUZEJA 2011“, na jedan specifičan način, prezentovanjem tradicionalne bunjevačke kulture, kroz više sadržaja koji se mogu ponuditi u okviru svojih prostorija.Posetioci te večeri imali bi prilike naći se u ambijentu i osetiti čari života od prije 100 godina.

e-mail: kudbunjevka@gmail.com