Noć muzeja

Subotica

Noć muzeja

„Oslobađanje spomenika kulture“ A műemlékek felszabadítása

Izložba "Srbi Livanjskog polja – tragovi kroz vekove" Udruženje Ognjena Marija Livanjska

Promocija i prezentacija najnovijih naučno popularnih svezaka izdatih od strane Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica, kao i otvaranje multimedijalne izložbe predmetnih spomenika kulture, održaće se u Velikoj većnici Gradske kuće u Subotici, a arheološka i zaštitarska radionica namenjena osnovcima i srednjoškolskoj deci održaće se u foajeu Gradske kuće.

Multimedijalnom aplikacijom pod nazivom „Spomenici kulture Vojvodine“ Zavod predstavlja oslobođen materijal svoje arhive u digitalnom svetu.

VMF Dože Đerđa 17

VMF je osnovano 1995 g. radi upoznavanja , očuvanja i popularizacije mađarske narodne tradicije, umetnosti.

Osnovne delatnosti su obuke,kampovi,stručni skupovi, izložbe, publikacije.

Naše udruženje je jedina organizacija u okruženju koja organizuje obuke na temu izvorne narodne umetnosti (narodna radinost /tkanje, vez, grnčarstvo, izrada čipke, priprema i ukrašavanje narodnih nošnji, ukrašavanje jaja, izrada medenjaka, i sl./). Kompletna obuka se odvija sa fondom od 280 časova (140 časova osnovna obuka tj. 1. god. + 140 časova II.godina). Ovi kursevi se odvijaju u vidu teoretskog i praktičnog obrazovanja uz stručnu pomoć domaćih i stranih (mađarskih) profesionalaca. Polaznik koji na kraju prve godine položi završni ispit, dobija odgovarajući sertifikat kojom stiče pravo upisa na drugu godinu. Po završetku obuke organizuje se izložba od radova polaznika obuke.

Deo naše delatnosti su konkursne izložbe naizmenično jedne godine za vezilje a naredne godine za tkalje.

Svakog leta se organizuje tematski letnji kamp starih zanata.

telefon: 024 530 866 e-mail: vmf@vmf.org.rs website: http://www.vmf.org.rs|www.vmf.org.rs