Noć muzeja

Obične neobičnosti

U okviru projekta Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina u saradnji sa Nacionalnim savetom Čeha kao i Nacionalnim savetima Vlaha, Roma i Bunjevaca nastala je izložbena postavka „Kulturno nasleđe kroz moj objektiv“.

„Ne želim da idem utabanom stazom koju je neko trasirao i postavio svojim radom, niti smatram obaveznim da sledim ono što sam započeo.“ Tim rečima Slobodan Knežević Abi predstavlja svoj sistem umetničke igre, neraskidivo vezane za slobodu večnih, svežih početaka.

Iz njegove umetničke laboratorije za Noć muzeja stižu grafike koje pričaju priče o malim, običnim neobičnostima. Ili je možda preciznije reći – o neobičnim običnostima?

Muzej Zepter Knez Mihailova 42

Gotovo da nema grada u svetu koji se može pohvaliti činjenicom da je za kratko vreme dobio nekoliko značajnih ustanova kulture i to privatnom inicijativom i donatorstvom jednog jedinog vlasnika. Beograd se time može pohvaliti. Gospođa Madlena Zepter građanka Beograda i sveta, sveta i Beograda poklonila je, u poslednjoj deceniji prošlog i prvoj deceniji novog veka i milenijuma, svom rodnom gradu nekoliko: Galeriju Zepter, Operu i teatar Madlenianum, izdavačku delatnost i knjižaru Zepter Book World, aukcijsku kuću Madl´Art i najzad MUZEJ ZEPTER.

Odlukom Ministarstva kulture Republike Srbije ova ustanova je registrovana kao prvi privatni umetnički muzej u Srbiji. Pri tom ovde treba naglasiti da je reč o muzejskoj kolekciji stvorenoj isključivo privatnim sredstvima.

MUZEJ ZEPTER je svečano otvoren 1. jula 2010. godine.

Sa svojih 134 umetnika i preko 350 dela (a kolekcija će se vremenom bogatiti), na tri nivoa i preko 1200 m2, postavka obuhvata dela i umetnike koji dočaravaju sliku kompleksne likovne pozornice umetnosti u Srbiji druge polovine 20. veka i početka novog milenijuma.

telefon: 011 3283393 e-mail: muzejzepter@zepter.rs website: http://www.zeptermuseum.rs/|www.zeptermuseum.rs