Noć muzeja

Nоćni šеtаč

Autor: [Radio.Nica]

Ne tako davno, osamdesetih godina prošlog veka, sloboda je plesala ulicama Beograda u ritmu talasa neke nove, sasvim drugačije urbane kulture! Zato nije ni čudo što je izložba „Noćni šetač“ fotografa Miladina Jeličića Jele važila za hit izložbu te 1985. godine, bacajući sasvim novo svetlo na neke od naših poznatih lica, ali i skrivenih zvezda beogradskog noćnog života.

Podsećajući na te dane slobode, Manakova kuća u Noći muzeja ponovo postavlja ovu izložbu, pružajući ti jedinstvenu priliku da bar na kratko osetiš duh beogradskih večernjih zabava i avangardnih kulturnih zbivanja koja su postala sastavni deo urbanog identiteta srpske prestonice.

19.00 - 21.00 Rok koncert

Stalna postavka

A kada poželiš da napraviš mali predah od ovog provoda, na spratu te čeka stalna postavka Manakove kuće sa našim raskošnim nošnjama i nakitom iz 19. i 20. veka! Mali beg u prošlost koji će ti veoma prijati.

Manakova kuća Gavrila Principa 5

Manakova kuća je arhitektonski spomenik od velike kulturne vrednosti. Danas je to depandans Etnografskog muzeja Srbije u kome se čuva i izlaže legat „Etnografska spomen-zbirka Hristifora Crnilovića”.

Sama zbirka predstavlja svojevrstan muzej; sadrži oko 2600 predmeta velike kulturne vrednosti, 1617 negativ-ploča predmeta iz ove zbirke i objekata snimljenih na terenu, oko 23000 stranica rukopisne građe i preko 700 knjiga i časopisa istorijsko-etnografske sadržine

telefon: 303 31 14