Noć muzeja

Noć sa silama nemerljivim

Ogledalo - surovo iskreni (ne)prijatelj ili omiljeni saveznik? U službi istine, lepote ili taštine? Raskošna zidna ili ona mala, praktična, za svaku avanturu?

Od večnog počivališta Rastka Petrovića, preko Miloša Crnjanskog i Oskara Daviča, zatim Marka Ristića i njegove supruge Ševe Ristić, pa sve do Koče Popovića, u Noći muzeja šetnju Novim grobljem posvetićemo našim nadrealistima i njihovim nadrealnim mislima, podvizima i delima. Njima ćemo pridružiti i one koji su pordžavali srpski i jugoslovenski nadrealizam ili su pak i sami bili pokretači nekog avangardnog pokreta.

Jedinstvenim putovanjem kroz noć, prisetićemo se i drugih koji su, nadahnuti slobodom misli i izraza, svoje stvaralaštvo i život posvetili probijanju granica „realnosti“.

Novo groblje - JKP Pogrebne usluge Ruzveltova 50

Novo groblje je u sastavu JKP "Pogrebne usluge" koje se bavi organizacijom i obavljanjem sahrana, kremacijama, ekshumacijama, smeštajem urni, prevozom pokojnika u zemlji i inostranstvu, prodajom pogrebne opreme, cveća, izradom i montažom nadgrobnih obeležja i izradom kaseta za smeštaj urni.

Novo groblje u Beogradu predstavlja jedno od najstarijih beogradskih grobalja i prvi planski uređen gradski prostor za sahranjivanje. Potreba da se formira Novo groblje u Beogradu, može se pratiti od 1871. godine kada je beogradski mitropolit Mihajlo podneo zahtev, da se Staro tašmajdansko groblje, koje je već u tom periodu bilo nedovoljno za potrebe grada, izmesti.

Novo groblje je prvi put ubeleženo na planu Beograda iz 1884. godine, na mestu na kome se i danas nalazi, u Ruzveltovoj ulici. U funkciji je od 1886. godine, kao treće groblje u Beogradu.

Prvi memorijalni spomenik na Novom groblju je Srpska kosturnica, izgrađena 1907. godine u kojoj su sa Starog tašmajdanskog groblja preneti posmrtni ostaci ratnika iz srpsko-turskih ratova. Posebnu znamenitost Novog groblja čine vojnička groblja, pa se kao posebne celine izdvajaju francusko, rusko, italijansko, austro-ugarsko, bugarsko, nemačko i englesko vojničko groblje.

telefon: 011 20 71 333 e-mail: info@beogradskagroblja.rs website: http://www.beogradskagroblja.rs|www.beogradskagroblja.rs