Noć muzeja

Kruševac

Noć muzeja

Murali kojih više nema

Izložba fotografija murala kojih više nema. Pored fotografija murala, biće prikazane fotografije nastanka murala, kao i reakcije u medijima na njihov nestanak.

Murali kojih više nema nalazili su se na zidovima dvorišta Gimnazije u Kruševcu. Bili su posvećeni čitanju i književnosti pa se cela kompozicija zvala Raj za čitanje. Naslikale su ih talentovane učenice Gimnazije u okviru projekta koji je finansirala Kancelarija za mlade Kruševca (avgust, 2018.god). Gimnazijalci su mogli da uživaju u muralima samo par meseci jer je direktorka Gimnazije naredila da se prekreče. Učenici Gimanazije i šira javnost koja je saznala za ovaj čin nasilja i cenzure sa zgražavanjem i nevericom primili su vest o ovome. Ideja da napravimo izložbu fotografija murala kojih više nema rodila se odmah, jer želimo da ukažemo na neophodnost slobode umetničkog izražavanja. Takav udarac na slobodu stvaranja i izražavanja izazvao je kod svih mnogo revolta i gorčine, pa neka ova izložba bude "katarza", pouka i opomena. Pored fotografija murala, prikazaćemo fotografije nastanka murala, kao i reakcije u medijima na njihov nestanak. Prikazaćemo primere iz istorije umetnosti koji pokazuju da je umetnička sloboda bila gušena. Zanimljivo je da su murali predstavljali pisce čija su dela takođe nekada nailazila na cenzuru i marginalizovanje ( Crnjanski, Dis, Kiš...). Izložba će težiti afirmaciji umetnosti i slobode, biće satisfakcija za učenice, mlade umetnice, čiji je rad obezvređen.

Dodatni program:

Tribina o položaju mladih u današnjem društvu (1 sat); čitanje odlomaka iz dela pomenutih pisaca i razgovor o njima (1 sat).

Udruženje umetnika i ljubitelja umetnosti ,,Plavo i zlatno’’ Majke Jugovića 23

Udruženje postoji od 2014. i aktivno učestvuje u kulturnom životu grada:zalažemo se za očuvanje pravih i osnovnih umetničkih vrednosti, organizujemo izložbe, književne večeri; podstičemo rad mladih umetnika i umetnica; organizujemo dečije radionice crtanja i primenjene umetnosti; čuvamo tradiciju srpske naive; organizujemo manifestaciju Vašar u Umetničkom sokačetu (svakog 28. avgusta od 2014.god.). Od avgusta 2016. registrovani smo pod imenom ,, Plavo i zlatno’’. Sarađujemo sa drugim udruženjima i institucijama (Turistička organizacija, Narodni muzej u Kruševcu, Gimnazija, OŠ ,, Jovan Popović’’).

telefon: 064/ 248 34 57 e-mail: plavoizlatno@gmail.com