Noć muzeja

Šabac

Noć muzeja

Kako smo se voleli: sedam priča o ljubavi iz prošlosti i jedna buduća

Muzejska zbirka se nalazi u školi "Zamak", zatvorenog je tipa i otvara se po potrebi. Zbirka se sastoji iz nekoliko delova – rusinska kuća nekada i zbirka odevnih predmeta tradicionalne rusinske nošnje. U drugoj prostoriji se nalazi zbirka starih zanata, oruđa i fotografije starih zanata. U trećoj sobi su predstavljeni eksponati iz istorije školstva i istorijat nastajanja rusinskog jezika kroz rad i delo Havrila Kostelnika

Izložba se temelji na narativima o ljubavi koji su predstavljeni kroz različita vremena i prostore. Od arheoloških nalaza „duplih grobnica“, preko priče o bračnoj ljubavi Starih Rimljana, dostojanstva viteške ljubavi, i specifičnih šabačkih priča, kao što su ona o slikaru Stevanu Čaliću i njegovoj supruzi, ili padu aviona zbog želje pilota da iz vazduha baci buket cveća svojoj voljenoj, okosnicu ove izložbe čini istraživanje o različitim aspektima i modelima partnerske ljubavi.

Sedam priča su rezultat kustoskih istraživanja i ispisivanja biografije predmeta trezorisanih u muzejskim zbirkama, dok će ona „jedna buduća“ biti zatražena iz riznice životnih iskustava posetilaca izložbe, kako bi publika razumela temeljnu misiju muzeja, institucije koja koristeći baštinu razvija empatiju i dublje razumevanje života danas.

Dodatni program:

Narodni muzej Šabac rukovodi i radom Muzeja šabačkih Jevreja, u kojem će se 18. maja odvijati koncerti kamernih sastava klasične muzike.

Narodni muzej Šabac Masarikova 13

Narodni muzej u Šapcu se nalazi u Masarikovoj ulici broj 13 u zgradi bivše Polugimnazije koja je sagrađena 1857. godine u klasicističkom duhu. Zgrada je 1955. godine, kao poseban primerak gradske arhitekture i radi kulturno-prosvetne misije koju je imala Šabačka gimnazija, proglašena spomenikom kulture od velikog značaja i stavljena pod zaštitu države. Prikupljanje i čuvanje starina u ovom delu Srbije započinje krajem 19. i početkom 20. veka u okrilju Šabačke gimnazije. Na drugoj sednici Upravnog odbora Šabačke narodne knjižnice i čitaonice, 20. juna 1934. godine, doneta je odluka da se osnuje Muzej. U zgradi nekadašnje kafane "Mira-Mare" u Masarikovoj ulici, Muzej je dobio svoj prostor. Odlukom Narodnog odbora opštine Šabac od 11. januara 1955. godine osniva se Gradski muzej kao posebna ustanova, a 1960. godine dotadašnja zgrada Gimnazije dodeljuje Muzeju na korišćenje.

telefon: 015 350 287 e-mail: muzejsabac@ptt.rs website: http://www.muzejsabac.org.rs|www.muzejsabac.org.rs