Noć muzeja

Subotica

Noć muzeja

Izložba "Srbi Livanjskog polja – tragovi kroz vekove"

Izložba "Srbi Livanjskog polja – tragovi kroz vekove" Udruženje Ognjena Marija Livanjska

Srbi su vekovima živeli na područiju Livanjskog polja. Tokom tog dugog perioda, pod smenom političkih, istorijskih, demografskih okolnosti i u skladu sa prirodnom i opštom sredinom u kojoj su živeli, definisali su svoje običaje, nošnju, muziku, oruđa, gradili verske, kulturne i obrazovne institucije i objekte, istrajavajući u očuvanju svog nacionalnog i verskog identiteta. U tom istrajavanju trpeli su pritiske i razne patnje, a često ga plaćali i životima.

Cilj organizacije izložbe je prikazivanje široj javnosti srpske kulturne i duhovne zaostavštine, očuvanje svesti o mestu porekla i vekovnom životu Srba na područjima koja danas nisu u sastavu Republike Srbije i Republike Srpske kao matičnih zemalja srpskog naroda.

Izložba je svojevrsni doprinos državnim istitucijama i profesionalcima u očuvanju istine, odnosno borbi protiv prikrivanja i falsifikovanja demografskih i drugih podataka i prekrajanja istorije na bivši jugoslovenskimm prostorima i od strane institucija i pojedinaca drugih naroda koji žive na tom prostoru.

Srpski kulturni centar „Sveti Sava“ Trg republike 16

Srpski kulturni centar „Sveti Sava“ egzistira kjao nestranačka kulturna institucija u Suibotici tačno dvadeset godine. U tom periodu organizovala je veliki broj književnih promocija, koncerata, drugih scenskih nastupa, izložbi na kojima su se predstavljali naši najznačajniji stvaraoci iz mnogih oblasti.

telefon: 024 556 117 e-mail: skcsvetisava@eunet.rs