Noć muzeja

Čudesna sudbina jedne knjige

Prostori Hazarskog rečnika jubileji Milorada Pavića

Da li lovci na snove zaista postoje? Da li i mi danas, kao i Hazari, u novom danu osvanemo sa novim licem? Kako se Hazarski rečnik čita na stranim jezicima i na drugačiji način?

Moguće odgovore na ova i mnoga druga pitanja možete potražiti jedne posebne noći na devetnaestoj stranici 21. veka, u Narodnoj biblioteci Srbije. Za sve vas koji ćete se odvažiti da posetite vreme i prostor Hazara, neobično kraljevstvo snova, misli, reči, igre i svetlosti, gde se iznova stvara Hazarski rečnik Milorada Pavića, pripremili smo čudesno putovanje. Prve tri ipo decenije Hazarskog rečnika najpre obeležavamo modnom revijom 35 luksuznih, vizuelno atraktivnih, unikatnih izdanja prevoda ovog dela na 35 različitih jezika, u pratnji isto toliko fotografija i drugih ličnih predmeta Milorada Pavića. Počasni gost ove neobične revije je originalni rukopis Pavićevog rečnika.

Za ljubitelje bitova i bajtova, Hazarski rečnik oblačimo u digitalnu odelo i pratimo njegovu čudesnu sudbinu na geovremenskoj karti. Sa tog putovanja možete poslati zanimljivu poruku onima za koje mislite da umeju da je pročitaju.

Narodna biblioteka Srbije Skerlićeva 1

Narodna Biblioteka Srbije, najstarija institucija kulture u Srbiji, ove godine obeležava važan jubilej – 180 godina od osnivanja. U svojoj dugoj istoriji, izgrađivana, premeštana, uništavana, uspevala je da prikupi, sačuva, zaštiti i prezentuje nacionalno nasleđe. Pored vrednih i starih srpskih rukopisnih i štampanih knjiga, Narodna biblioteka Srbije u svojim fondovima čuva i brojna strana izdanja monografskih i serijskih publikacija. Čuvajući obavezni primerak svake štampane publikacije, Biblioteka predstavlja svojevrstan muzej knjige, a muzejsku funkciju imaju i posebne zbirke u kojima se čuvaju stare fotografije, karte, gravire, muzikalije, gramofonske ploče, knjige, legati i rukopisi poznatih ličnosti, plakati i dokumentacioni materijal. Pored redovne konzervacije, Narodna biblioteka Srbije već duži niz godina digitalizuje svoje raznovrsne fondove sa ciljem zaštite i prezentovanja bogatog kulturnog nasleđa koje joj je povereno na čuvanje. U sklopu Narodne biblioteke Srbije radi veći broj agencija za standardne međunarodne brojeve. Saradnja sa izdavačima, kako u zemlji, tako i inostranstvu, brojni poslovi na usavršavanju struke i stručnjaka, bogati kulturni programi, samo su deo široke delatnosti moderne biblioteke 21. veka, koje Narodna biblioteka Srbije jeste.

telefon: 011 2451 242 e-mail: nbs@nb.rs website: http://www.nb.rs|www.nb.rs