Noć muzeja

Beta Vukanović kakvu niste videli

Posebnom pričom o slobodi biće obeležene dve decenije od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Kroz multimedijalni sadržaj i arhivski materijal koji do sada nije izlagan u javnosti, podsetićemo se na važne događaje koji su obeležili kraj devedesetih godina prošlog veka.

Od dana kada je u školi crtala učiteljicu, do izlaganja na Četvrtoj izložbi „Lade“ ili ilustrovanja Nušićevog „Opštinskog deteta“, čuvena srpska slikarka Beta Vukanović prošla je kroz različite umetničke faze. Ipak, zahvaljujući njenim smelim i originalnim karikaturima od kojih nije odustajala, mnogi je danas smatraju začetnicom umetničke karikature kod nas!

Vlasnik zadivljujuće zbirke njenih karikatura bio je i kralj Petar I, ali kako je sudbina te kolekcije ostala nepoznata, u Noći muzeja moći ćeš da se upoznaš sa Betinim radom kroz drugu značajnu privatnu zbirku – onu koju čuva porodica Veljković u svom domu koji je, baš kao i sama Beta, priča za sebe!

Kuća porodice Veljković Birčaninova 21

Kuća u Birčaninovoj ulici pripada porodici Veljković koja je od kraja 19. veka imala kontinuirani uticaj na politički i kulturni život Srbije. U dvorištu kuće nalazi se zdanje koje danas koristi Centar za kulturnu dekontaminaciju, ali je u međuratnom periodu ovde bio prvi muzej evropske umetnosti na Balkanu koji je činila kolekcija Vojislava Veljkovića. Usled različitih faktora i procesa u kom je porodica ostala bez većeg dela nekadašnje imovine, ova zbirka je u njenoj celosti nestala, ali se porodica i dalje zalaže za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine i povremeno organizuje izložbe u prizemlju svoje porodične kuće.

telefon: 011/26 83 507 e-mail: katarina.beigbeder@gmail.com