Noć muzeja

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture

U okviru projekta Zavoda za kulturu vojvođanskih Rusina u saradnji sa Nacionalnim savetom Čeha kao i Nacionalnim savetima Vlaha, Roma i Bunjevaca nastala je izložbena postavka „Kulturno nasleđe kroz moj objektiv“.

U Likovnoj galeriji KCB-a, bićeš u prilici da se prošetaš Južnim Tirolom i otkriješ neobične, savremene arhitektonske izraze ove italijanske pokrajine. Umetnici zastupljeni u Galeriji Artget preispitaće insfrastrukturu društva kroz različite prakse stanovanja, objekte dečje zaštite, školstva i visokog obrazovanja. U Galeriji Podroom čeka te jedna sasvim neobična „Studija za gubilište“ i nesvakidašnja umetnička priča „Sestre“. Dakle, trostruko uživanje za ljubitelje arhitekture!

U 19.00 Ispred KCB-a performans PLASTIC HAS NO FRONTIERS

Deo programa Beogradske internacionalne nedelje arhitekure koji se odvija u Kulturnom centru Beograda je i performans pod nazivom „Plastika nema granica“ umetničke grupe Basurama i umetnice Ida-Mari Korel uz Galeriju Kolektiv kao partnera. Ujedno, ovaj performans čini program 16. Noći muzeja čija je tema sloboda.

Basurama i Ida-Mari Korel sarađuju na performansu sa haljinama od plastičnih kesa kao instalacijama. Ovaj rad se osvrće na plan koji su sačinile Ujedinjene nacije Ciljevi održivog razvoja (Sustainable Development Goals) i njegovom povezanošću sa globalnim masovnim konzumerizmom, našim plastičnim ponašanjem i njegovim uticajem na gubitak naše individualnosti i tradicije, kao i na pojavu globalnih suprotnih pokreta poput jeftinog masovnog turizma i luksuznog džetset turizma, trashedy (sumrak američke kulture, život bez suštine i vrednosti) i izbeglištvo.

Za više informacija, vidi ovde

Kulturni centar Beograda Knez Mihailova 6/1

Kulturni centar Beograda je programski polivalentna kuća umetnosti i kulture. Nalazi se u samom srcu grada i postoji više od 50 godina. Bavi se organizacijom izložbi savremene umetnosti, književnih, muzičkih i filmskih festivala, koncerata, promocija knjiga, edukativnih programa, konferencija, hepeninga... Godišnje Centar organizuje preko 300 programa za više od 120 000 posetilaca. Programi se odvijaju u prostoru Likovne i Galerije Artget, kao i u bioskopu – Dvorani Kulturnog centra Beograda, ali i na drugim brojnim prostorima u Beogradu. Najveći broj programa u Centru je internacionalnog, multimedijalnog i interdisciplinarnog karaktera.

Kulturni centar Beograda godišnje realizuje oko 40 samostalnih, grupnih, tematskih i monografskih izložbi, u dva navedena galerijska prostora. Ove izložbe (re)prezentuju stvaralaštvo domaćih i inostranih umetnika različitih generacija, poetika i stvaralačkih medija i istražuju pojave moderne i savremene umetnosti.

telefon: 011 2621 469 e-mail: office@kcb.org.rs website: http://www.kcb.org.rs/|www.kcb.org.rs