Noć muzeja

Kragujevac

Noć muzeja

„Arhitektura vojno-tehničkog zavoda “

Filmofili sa istančanim ukusom imaće priliku da istraže na koji način je naš legendarni reditelj Slobodan Šijan, tragom Hičkokovih kultnih filmova, povezao Beograd i Holivud. Filmska poslastica koja se ne propušta!

Izložba je nastala povodom obeležavanja jubileja 165.godina Srednje stručne škole u Kragujevcu. Postavka sadrži 14 radova učenika obrazovnog profila tehničar industrijskog dizajna enterijera i industrijskih proizvoda. Motivi su bili šest objekata koji predstavljaju veoma značajno arhitektonsko nasledje grada Kragujevca i deo su obrazovno-industrijske celine nekadašnjeg Vojno-tehničkog zavoda. Autori radova su učenici prvog, trećeg i četvrtog razreda, koji su koristili sledeće tehnike: akrilik na platnu, crtež, akvarel i pastel na papiru, a izložena su i tri rada umetničke fotografije. Pored učeničkih radova na izložbi je prikazano i idejno rešenje poštanske markice, koja je povodom ovog jubileja prvi put odštampana u istoriji škole. Izložena je i škoska plaketa, koju su kao i poštansku markicu dizajnirali nastavnici i učenici ove škole.

VIŠe od galerije, Politehnička škola Kosovska 8

Politehnička škola je najstarija stručna škola na Balkanu. Osnovana je 1854. god. ukazom kneza Aleksandra Karađorđevića. Zgrada je pod zaštitom države i nalazi se u istorijskom centru grada na Miloševom vencu. Povodom proslave 160 godina postojanja škole 21.oktobra 2014. počela je sa radom galerija VIŠe od galerije (stari naziv škole je VIŠ). Do sada je bilo 5 izložbi, grupnih i samostalnih: Akademski slikari, bivši učenici škole(ulja na platnu), Balkanski ratovi(fotografije) u saradnji sa Istorijskim arhivom Šumadije, Izložba nakita Slavoljuba Galića-Đanija, 3D karikature Milivoja Obrenovića Lije, Kragujevac u Velikom ratu, u saradnji sa Narodnom bibliotekom Vuk Karadžić i Istorijskim arhivom Šumadije. Stalna postavka je izložba starih fotografija iz bogate istorije škole i grada Kragujevca. Programski savet čine Goran Rakić, akademski slikar i redovni profesor na Filumu, Olivera Lazarević, istoričar umetnosti i Veroslava Todorović, stručni saradnik.

telefon: 034 335-178 e-mail: sekretar@politehnicka.kg.edu.rs website: http://www.politehnickakg.kg.edu.rs/|www.politehnickakg.kg.edu.rs/